Ar pirkstiem parādīja — četri • IR.lv

Ar pirkstiem parādīja — četri

8
Ilustrācija — Frank&Stein
Anita Brauna

«Šī ir pērkama valsts» – pirms gada, atstājusi bērniem šādu mīklainu ziņu, kukuļņemšanā aizdomās turētā Rīgas dzīvokļu pārvaldes vadītāja Ārija Stabiņa pameta Latviju. Pa šo laiku spēkā stājušies vairāki tiesas spriedumi liecina pretējo – pērkama bija galvaspilsētas mājokļu galvenā dalītāja. Izmeklēšana atklājusi, kā Rīgā savērptas koruptīvas shēmas ļāva pie dzīvokļiem tikt cilvēkiem, kuriem pašvaldības palīdzība nebūt nebija vajadzīga

Pašvaldības dzīvokli varēja dabūt jebkurš, ja vien zināja shēmu un atrada ceļu pie Ārijas Stabiņas. Dažreiz ar klientu viņa strādāja tieši, citos gadījumos – caur paziņām vai pazīstamiem mākleriem, un par saviem pakalpojumiem nesmādēja arī nelielas naudas summas. Šāda aina paveras vairākos kriminālprocesos, kuros savu vainu atzinuši un jau ir notiesāti kukuļošanas līdzdalībnieki – naudas devēji un starpnieki. 

Taču ar 2012.gadā aizturēto Stabiņu kukuļņemšana Rīgas domes mājokļu un vides departamentā acīmredzot nav beigusies. Pirms pāris nedēļām KNAB aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja šā departamenta kapsētu pārvaldes priekšnieku Jāni Upīti, bet pagājušajā vasarā līdzīgs liktenis piemeklēja arī Stabiņas priekšnieku, departamenta direktoru Anatoliju Aļeksejenko.

Viena no iztiesātajām epizodēm atspoguļo, kā Ārija Stabiņa palīdzēja tikt pie pašvaldības dzīvokļa beztermiņa īres tiesībām Stradiņa slimnīcas dakterim Ojāram Rubenam. No tiesas sprieduma izriet, ka Stabiņa bija apsolījusi Rubenam par naudu izkārtot pašvaldības dzīvokli un, lai Rīgas domes institūcijas šādu lēmumu varētu pieņemt, lūgusi māklerei Tatjanai Sokolovai sagatavot nepieciešamos dokumentus. Sokolovai pieder firma ST fondi, un, spriežot pēc tikšanās apstākļiem, abas sadarbojas ne pirmo reizi – viņas satiekas Stabiņas darba kabinetā un pārrunā iespējas Rubenam deklarēties kādā denacionalizētā namā un iegūt «brosku», kā mākleru slengā apzīmē fiktīvu līgumu par neizmantotas dzīvojamās platības īri. Ja cilvēks bija deklarējies saimnieka mājā, ar to Rīgā pietika, lai maiņas ceļā pretī dabūtu pašvaldības dzīvokli. Par «broskas» sastādīšanu Stabiņa Sokolovai piesola 200-300 eiro, kam māklere piekrīt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu