Kas sabalsots? • IR.lv

Kas sabalsots?

5
Vislielāko satricinājumu piedzīvojusi Lielbritānija, kur ar 27% balsu uzvarēja eiroskeptiskā Apvienotās Karalistes Neatkarības partija. Tās līderis Naidžels Farāžs, kurš pats jau trešo reizi pārvēlēts Eiropas Parlamentā, ir izteicies: «ES ir jaunais komunisms. Tā ir vara bez jebkādiem ierobežojiem.»
Aivars Ozoliņš

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latvijā nepieredzēti maz balsotāju, bet uzvara tiek valdošajiem politiskajiem spēkiem. Daudzviet citur Eiropā lielus panākumus gūst eiroskeptiķi, tomēr tas vēl nenozīmē visa Eiropas Parlamenta radikalizāciju. Šie ir 9 galvenie vēlēšanu secinājumi


1. Nevēlēšanās.
Balsotāju aktivitāte Eiropas Parlamenta trešajās vēlēšanās Latvijā bija zema – piedalījās 445 tūkstoši jeb 30% balsstiesīgo. Tas ir līdz šim zemākais vēlētāju dalības rādītājs mūsu valstī, kas atpaliek ne tikai no agrākās aktivitātes (2009.gadā par EP balsoja 54%, bet 2004.gadā 41%), bet arī no šāgada vidējā rādītāja ES – 43%. Visaugstākā aktivitāte bijusi Beļģijā un Luksemburgā, kur balsošana ir obligāta (90%). Tā bija augsta arī Maltā (75%), Itālijā (60%), Grieķijā (57%), Īrijā (51%). Vismazāk aktīvie bija vēlētāji Slovākijā – tikai 13%. Igaunijā balsot devās 36,4% vēlētāju, bet Lietuvā, kur EP vēlēšanas notika vienlaikus ar Valsts prezidenta vēlēšanu otro kārtu, – 47,3%.

2. Astoņnieks. No 14 sarakstiem 5% barjeru pārvarēja pieci – Vienotība saņēma 46% balsu un pusi no astoņiem deputātu mandātiem (ievēlēts Valdis Dombrovskis, Sandra Kalniete, Artis Pabriks, Krišjānis Kariņš). Pārējie mandāti pa vienam sadalīti starp Nacionālo apvienību (14%, Roberts Zīle), partiju Saskaņa (13%, Andrejs Mamikins), ZZS (8%, Iveta Grigule) un Latvijas Krievu savienību (6%, Tatjana Ždanoka).

3. Uzvarētāji. Vēlēšanu nepārprotama uzvarētāja ir Vienotība, kas saņēma ne tikai procentuāli lielāko atbalstu, bet arī absolūtos skaitļos palielinājusi savu vēlētāju skaitu kopš 11.Saeimas vēlēšanām. Vienotības saraksts sestdien saņēma nepilnus 205 tūkstošus balsu, kas ir par 32 tūkstošiem vairāk nekā Saeimas vēlēšanās 2011.gadā. Citas partijas piedzīvojušas atbalstītāju skaita kritumu. Vislielākie zaudējumi ir Saskaņai, par kuru balsoja nepilni 57 tūkstoši (11.Saeimas vēlēšanās SC atbalstīja gandrīz 260 tūkstoši). Par NA balsoja 63 tūkstoši (127 tūkstoši), par ZZS – nepilni 37 tūkstoši (112 tūkstoši).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu