Izberot urnu • IR.lv

Izberot urnu

6
Pauls Raudseps

Pār Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātiem vēl aizvien krīt dzelzs priekškara ēna

Eiropas parlamenta vēlēšanas ir tik raiba un daudzveidīga parādība, ka nav viegli aptverama viengabalainā komentārā. Seko daži no svarīgākajiem secinājumiem.

Neesam visslinkākie. Latvijā līdzdalība tikai par mata tiesu pārsniedza 30%. Rezultāts nav spīdošs, tas atpaliek no ES vidējā – 43%, taču nebūt nav sliktākais mūsu reģionā. No bijušajām sociālisma valstīm atpaliekam tikai no Lietuvas, (47%, bet jāņem vērā, ka tur vienlaikus notika prezidenta vēlēšanas), Igaunijas (36%), Bulgārijas (36%) un Rumānijas (32%), taču apsteidzam Ungāriju (29%), Horvātiju (25%), Čehiju (20%), Slovēniju (20%) un pat Poliju (23%), kas pretendē uz Eiropas lielvalsts statusu. Par Slovākiju ar tās 13% līdzdalību vispār varētu domāt, ka vēlēšanas tur nav notikušas.

Skaidrojumi katrā konkrētā gadījumā noteikti ir daudzi un dažādi, tomēr kopumā vēlēšanu rezultāti ir manāmi zemāki nekā rietumzemēs un rada priekšstatu, ka vairākums pilsoņu valstīs, kuras savulaik atradās aiz dzelzs aizkara, vēl aizvien neizjūt sevi kā aktīvus «Eiropas» dalībniekus. Latvija uz šā fona neizceļas kā sevišķi negatīvs piemērs, drīzāk nedaudz sliecas uz eiropeisko pusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu