Pašportreti miljoniem • IR.lv

Pašportreti miljoniem

3
Foto — Kaija Straumanis

Amerikas latvietes Kaijas Straumanis pašportreti kļuvuši par interneta sensāciju. Taču viņas aicinājums joprojām ir literatūra un tulkošana. 2013.gadā Anglijas izdevniecībā iznāca viņas tulkotais Ingas Ābeles romāns Paisums, bet septembrī gaidāms Zigmunda Skujiņa grāmatas Miesas krāsas domino izdevums

Intervijas beigās latviešu tulkotāja Kaija Straumanis (28) stāsta, ka drīz dosies uz Ņujorku, kur lidostā viņu sagaidīs Yahoo! automašīna, lai vestu intervēt uz Taimskvēru. «Vismaz nebūs sabiedriskajā transportā jāsēž,» viņa saka pat Skype sarunā viegli saklausāmā ironijā. «Man darba dēļ tik un tā bija jābrauc uz Ņujorku.»

Pirms pāris gadiem Kaija sava prieka pēc uzņēma dažus pašportretus, kuros viņai pret galvu šķietami triecas bumba, glāze un citas lietas. Pavasara sākumā tie internetā kļuva populāri, un tagad Kaijas ikdienas darbu izdevniecībā papildina domas par to, kā viņas portreti tiek aprunāti visos kontinentos. Vienubrīd fotogrāfiju skatījumu skaits sasniedza pat divus, trīs miljonus dienā.

Nejaušā popularitāte

Pirmo attēlu Kaija uzņēma 2011.gadā, savā dzimšanas dienā, interneta vietnes Flickr projektam 365, kurā lietotāji tika mudināti katru dienu kaut ko fotografēt. Vēlāk tieši šis attēls kļuva par sērijas simbolu. «Bija pāris nedēļas, lai visu izdomātu, un es noskatīju tieši to bumbu,» Kaija atceras sākumu. «Rezultāts, manuprāt, iznāca diezgan episks. Skatījos un domāju: šausmas, vēl 364 dienas atlikušas, bet es jau esmu izdarījusi visu to labāko mākslas ziņā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu