Putina pauze • IR.lv

Putina pauze

8
Pauls Raudseps

Kremļa valdnieks nav atteicies no mērķa iegūt kontroli pār Ukrainu

Viegli. Varbūt pat pārāk viegli Putinam izdevās sagrābt Krimu. Tik viegli, ka pat tajās Rietumu galvaspilsētās, kuras līdz augstai meistarības pakāpei attīstījušas mākslu neredzēt Krievijas draudus, politiķi salēcās un sāka satraukti domāt: ja jau Krievija var tik ātri okupēt Krimu, kas to atturēs no citiem, tikpat straujiem un bezkaunīgiem uzbrukumiem? Scenāriji, kuri tikai pirms dažiem mēnešiem likās pilnīgi neiedomājami, kļuvuši par Eiropas un Amerikas vadītāju ikdienu. NATO virspavēlnieks brīdina, ka nav izslēgts Krievijas uzbrukums Ukrainai. NATO ģenerālsekretārs paziņo, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā alianse spēs aizstāvēt Baltijas valstis. Atcerēsimies – vēl pavisam nesen šāds jautājuma formulējums no NATO amatpersonas puses būtu bijis pilnīgi neiespējams, jo alianse vienmēr diplomātiski uzsvēra, ka tā nav vērsta ne pret vienu valsti un ka Krievija tai ir «partneris».

Tikmēr Putins sēž Kremlī, vēro šo baiļu lēkmi un domā, ko darīt tālāk, lai sasniegtu savu nemainīgo mērķi – Krievijai pakļāvīgu valdību Kijevā.

Viens variants ir to ievest Ukrainā ar tankiem. Taču ar šādu pliku agresiju saistītie riski ir ievērojami.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu