Jaunā stratēģiskā orientācija? • IR.lv

Jaunā stratēģiskā orientācija?

5

Mērķtiecīgi jāmazina asimetriska atkarība no Krievijas, kas padara Latviju ievainojamu

Nozīmīgi ārēji satricinājumi valsts dzīvē ietver arī iespējas, jo vieglāk spert stratēģiskus soļus, kurus iepriekš kavējuši īstermiņa apsvērumi. Tā ir arī lieliska iespēja valsts varai satuvināties ar iedzīvotājiem. Te es nedomāju ieroču žvadzināšanu un pseidopatriotisku propagandu, kas Putinam atnesusi popularitātes kāpumu starp pavalstniekiem, bet gan to, ka valsts vara skaidri un atklāti runā ar sabiedrību par būtisko – kas ir noticis, kā rīkosies valsts un ko darīt cilvēkam pašam. Citiem vārdiem, saspīlējuma situācijās īpaši pieaug nepieciešamība pēc skaidras stratēģiskās orientācijas.

Kāda ir Latvijas jaunā stratēģiskā orientācija? Par aizsardzību skaidrs – nepieciešama reāla NATO klātbūtne, NBS un zemessardzes kaujasspējas palielināšana, sengaidītie ieguldījumi kiberdrošībā utt. Bet – kā ar ekonomiskās attīstības modeli, sašķelto divkopienu sabiedrību, mediju telpu? Par šiem tematiem pieejami tikai daži viedokļi, bet pietrūkst komunikācijas par mērķtiecīgu virzību.

Latvijai pēdējos gados, neraugoties uz atsevišķiem konfliktiem politiskā līmenī, ir bijušas kopumā pragmatiskas un abpusēji izdevīgas ekonomiskās attiecības ar Krieviju. Esam nepagurstoši klāstījuši, ka Latvija ir tilts starp Rietumiem un Austrumiem. Daudzi no šā modeļa ir guvuši labumu, un, iespējams, tieši tas aizmiglo skatu uz jauno ģeopolitisko realitāti. Kā citādi skaidrot to, ka situācijā, kad Krievijas agresija Krimā liek runāt par jauna aukstā kara draudiem un reālu militāru apdraudējumu NATO dalībvalstīm, Latvijas medijos dominē uztraukums par sankciju ietekmi uz ekonomiku? Tā ir tuvredzība, apjukums?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu