Debesis un likums • IR.lv

Debesis un likums

5
Nellija Ločmele


Aizgājušā Apgaismības laikmeta dižgars Kants reiz rakstīja: «Divas lietas pilda dvēseli ar vienmēr jaunu un pieaugošu apbrīnu un godbijību, jo biežāk un ilgstošāk domas pie tām kavējas: zvaigžņotā debess pār mani un morālais likums manī.»

Citi nav spējuši pateikt to tik skaisti kā Kants, taču viņš nav viens savā apbrīnā. Nule pasauli pāršalcis nozīmīga atklājuma satraukums – ar superjaudīgiem teleskopiem izdevies saņemt un atšifrēt «telegrammu» no Visuma pirmsākumiem un pierādīt, ka acumirklī pēc Lielā sprādziena Visums ir zibenīgi izpleties no sīksīka aizmetņa. Kļūdas iespējamība esot 1 pret 10 miljoniem, tāpēc gribas ļauties pacilājošai sajūtai, ka dzīvojam vienā laikmetā ar gaišiem prātiem, kas spējuši atšifrēt kādu no radīšanas mīklām.

Turpretī godbijībā pret morālo likumu Kants gan varētu justies arvien vientuļāks, kaut arī planēta kļuvusi krietni apdzīvotāka nekā viņa laikmetā. Pēdējos gados Latvijā savdabīgs morāles un likuma varas mazspējas piemērs ir vārdu savienojums «legālās narkotikas». Ir pētījums atklāj dīvainības un kļūdas, kas izskatās pēc valsts izdabāšanas spaisa tirgoņiem, nespējot aizvērt «točkas», no kurām par lētu naudu var nonākt trakomājā vai kapos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu