Brīvības sprādziens • IR.lv

Brīvības sprādziens

4
Festivālā Liepājas dzintars 1987.gadā.
Anda Burve-Rozīte

Mūzikas ierakstu Gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas rokmūzikā saņēmis Pērkons. Kā radās leģendārā grupa, kas 80.gados lika bālēt LPSR iekšlietu un kultūras ministriem?

Ar tiem pašiem sprādzieniem, dūmiem uz skatuves un gāzieniem pa elektronisko klavieru taustiņiem, ko tik labi atceros no pusaudžu gadiem 80.gadu nogalē, Pērkons kāpa uz skatuves arī pagājušajā vasarā Ogres estrādē. Raimonds Bartaševičs, kuru astoņdesmitajos mēs tā mīlējām viņa izmeklētā stila, neparastās balss un seksapīlās izpildījuma manieres dēļ. Nauris Puntulis – solists no «žurnāla vāka», kurš 1989.gadā satriecoši skaisti dziedāja Mēs pārtiekam viens no otra – ar šo dziesmu Pērkons togad uzvarēja Mikrofona aptaujā. Ieva Akuratere ar dzidro eņģeļa balsi, kura Klāva Elsberga dzejoli Rūgts ir ne tikai analgīns, bet arī dzīve, ziniet… nodziedāja tā, kā neviens cits, Atmodas laikā ar ģitāru plecā kļuva par tautas brīvības alku simbolu. Grupas radošā sirds – Juris Kulakovs, kurš grupas pastāvēšanas 30 gadu laikā Pērkonam sarakstījis vairāk nekā 70 dziesmu, vienmēr tekstiem izmantojot labu dzeju.

Konkrētu datumu, kad dzima Pērkons, neviens vairs neatceras. 1980.gada rudenī Latvijas Valsts konservatorijā 22 gadus vecais komponists Juris Kulakovs pirmo reizi sapulcināja, paša vārdiem, «šo lielisko ģimeni» jeb topošās grupas sastāvu: jauno aktrisi un dziedātāju Ievu Akurateri, populārās grupas Menuets ģitāristus Juri un Leonu Sējānus, bundzinieku Raimondu Bartaševiču, kurš Pērkonā kļuva par solistu, un dziedātāju Nauri Puntuli, bundzinieku Daini Strazdiņu. Pēc dažiem gadiem grupai piepulcējās Ikars Ruņģis. 

Nebūs pārspīlēti sacīt, ka Pērkona enerģija, augstvērtīgā mūzika un dziesmu teksti, kā arī fascinējošais izpildījums ieskandināja Atmodas laiku. Bet viss sākās ar neformālu koncertu Mākslas akadēmijas karnevālā 1981.gada pavasarī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu