Saudzīgi un veselīgi • IR.lv

Saudzīgi un veselīgi

6
Gunita Nagle

«Nomestu maizīti nobučo,» – tā mācīja vecmāmiņas, tagad to pašu aicina darīt organizācijas, kas nobažījušās par pieaugošo pārtikas atkritumu daudzumu

Aptuveni miljards pasaules iedzīvotāju cieš badu un vienlaikus ap 1,5 miljardiem ēd par daudz, turklāt neapēsto izmet. Daudzās valstīs, arī Latvijā, tiek saražots vairāk pārtikas nekā nepieciešams, pieaugošais pārtikas atkritumu daudzums rada papildu vides piesārņojumu un nelietderīgu resursu patēriņu, secinājusi sociālantropoloģe Agnese Bankovska, kas pētījusi cilvēku ikdienas ēšanas paradumus. Dažādi aprēķini un pētījumi liecina, ka pasaulē ik gadu zudumā iet no vienas trešdaļas līdz pat pusei pārtikas. Eiropā un ASV atkritumos visbiežāk nonāk saražotā un nepārdotā pārtika, kā arī cilvēku neapēstais ēdiens. 

Vairākumam cilvēku šī statistika šķiet globāla, un viņi to nesaista ar saviem ikdienas paradumiem. Kad nevalstiskā organizācija homo ecos: sadarbībā ar Draugiem.lv veica aptauju (1150 respondentu) par to, cik daudz ēdiena tiek utilizēts Latvijas mājsaimniecībās, atklājās, ka daudzi neapzinās, ka netīrumu spainī izmestie kartupeļi vai neapēstā zupa var nodarīt postu apkārtējai videi. Aprēķināts, ka viena ģimene pārtikas atkritumos gada laikā izmet ēdienu aptuveni 250 latu vērtībā. 

Taču daudzi mēģina saimniekot apzinīgi – ģimenēs, kur ir mazi bērni, ir «meža sanitārs», kas apēd to, ko uz šķīvja atstājuši bērni. Daudzi atliekas atdod kaķiem, suņiem un citiem mājas dzīvniekiem. Teju 80% aptaujāto, pirms izmest pārtiku, padomā, vai to nav iespējams likt lietā, piemēram, apkaltušu sieru izlieto siermaizēm, sakaltušu maizi izmērcē, lai pievienotu kotlešu masai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu