Tiešām monopolists? • IR.lv

Tiešām monopolists?

7
Anita Brauna

Latvijas gāzes privatizācijas līgums neliedz ieviest konkurenci gāzes tirgū kaut tūlīt, eksperti oponē politiķiem

Baidoties no starptautiskas tiesvedības, Latvija grasās atlikt gāzes tirgus atvēršanu, kurai saskaņā ar Enerģētikas likumu būtu jānotiek šāgada aprīlī. Politiķi balstās uz pieņēmumu, kas publiskajā telpā kļuvis teju par ābeces patiesību – ļaujot patērētājiem brīvi izvēlēties piegādātāju, valsts pārkāptu Latvijas gāzes (LG) monopoltiesības, kuras tai līdz 2017.gadam dod privatizācijas līgums. Taču vairāki speciālisti, kuri ir iepazinušies ar konfidenciālo līgumu, apgalvo pretējo – līgums neierobežo Latvijas tiesības radīt konkurenci kaut tūlīt. «Tautas kalpi ļaujas apmuļķošanai,» komentē enerģētiķis Juris Ozoliņš.

Tālāk no tiesām!

Pērn valdībā pieņemtie un pašlaik Saeimā izskatāmie Enerģētikas likuma grozījumi būtiskākās normas – tiesības patērētājiem brīvi izvēlēties dabasgāzes tirgotāju un neatkarīga pārvades sistēmas operatora izveidi – atliek uz vēlāku laiku. Sākotnēji valdība paredzēja, ka šīs normas stāsies spēkā, kad Baltijas valstu dabasgāzes sistēma būs savienota ar citām ES valstīm vai kad dominējošā piegādātāja daļa valsts kopējā patēriņā samazināsies zem 75%. Pēc kritikas, ka tad gāzes tirgus netiks liberalizēts nekad (jo tik neskaidros spēles noteikumos neviens investors neieguldīs alternatīvu radīšanā) un Latvija traucēs kaimiņvalstīm izveidot Baltijas gāzes tirgu, Saeimas Tautsaimniecības komisija tagad ir atbalstījusi vairāku Vienotības deputātu priekšlikumu tirgu liberalizēt ne vēlāk kā 2017.gada aprīlī. Einārs Cilinskis (NA) ierosināja lielajiem patērētājiem, piemēram, Latvenergo vai Rīgas siltums, ļaut gāzes tirgotāju izvēlēties jau tagad, taču komisija to neatbalstīja. Tās vadītājs Jānis Ozoliņš (RP) vairākkārt sēdē uzsvēra – galvenais ir izvairīties no tiesvedības riskiem.

Savukārt enerģētiķis Juris Ozoliņš, kurš ir analizējis LG privatizācijas līgumu un saistītos normatīvos aktus, norāda – līgums nekādi neierobežo ne konkurenci Latvijā, ne LG pārstrukturēšanu atbilstoši ES gāzes tirgus organizācijas principiem. Līgumā ir runa par LG neierobežotām tiesībām komerciāliem mērķiem izmantot savus aktīvus jeb pašreizējo gāzes infrastruktūru un noteikta ekskluzīva licence gāzes uzglabāšanai, transportēšanai un sadalei uz 20 gadiem, kā arī tirgošanai uz pieciem gadiem, ko trīs reizes varēja pagarināt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu