Globālā pievilcība • IR.lv

Globālā pievilcība

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Pasauli apceļojušais IT žurnālists Maiks Bučers stāsta, kāpēc Latvija var veiksmīgi iekarot savu vietu jauno tehnoloģiju jomā

Maiks Bučers (Mike Butcher) izskatās nedaudz noguris. Viņu atrodu, nolīdušu aiz kolonnas Palladium koncertzāles attālā nostūrī un nepacietīgi ar acīm urbjoties MacBook Air ekrānā. Kad aicinu aiziet uz kādu interesantu kafejnīcu ap stūri, viņš nav atsaucīgs – viss, ko viņš vēlas, ir melna kafija, un to var dabūt tepat otrajā stāvā.

Otrdien viņš izlidoja no jauno IT uzņēmumu apbalvošanas ceremonijas Sanfrancisko un ceturtdien bija Rīgā, lai piedalītos ikgadējā jauno tehnoloģiju ideju festivālā Tech Chill, taču jādomā, ka ne jau tikai ceļojums viņam laupa sparu. Ilggadējais žurnālists ir gan ievērojamā jauno tehnoloģiju interneta žurnāla TechCrunch «klejojošais redaktors», gan arī līdzdibinātājs Londonas TechHub, kas palīdz jauniem interneta uzņēmumiem sākt biznesu. Viņš arī piedalās dažādās organizācijas, kas attīsta jaunu cilvēku programmēšanas iemaņas. 2009.gadā laikraksts The Daily Telegraph Bučeru nosauca par vienu no 50 ietekmīgākajiem cilvēkiem Lielbritānijā tehnoloģiju jomā, un nākamajos trijos gados Wired UK viņu iekļāva savā Lielbritānijas 100 ietekmīgāko digitālās nozares darbinieku sarakstā. Tikko ieradies Rīgā, viņš jau no paša rīta ir ielicis TechCrunch mājaslapā ziņu par 1,34 miljonus eiro lielo ieguldījumu, ko saņēmis Latvijas jaunais interneta uzņēmums Infogr.am, kas radījis rīku, ar ko ikviens var uztaisīt datu vizualizāciju internetā.

Tātad Bučera gurdais paskats nepārsteidz – tīklošanās un tīmeklis prasa daudz enerģijas. Tomēr viņš ir cilvēks, kas labi pārredz jauno tehnoloģiju laukumu, un tāpēc gribu ar viņu parunāt par start-up uzņēmumu tendencēm Latvijā, Eiropā un pasaulē. Apsēžamies Palladium otrā stāva kafejnīcas ādas dīvānos, kuros ērti varētu arī aizmigt, taču kopā ar diktofonu ieslēdzas arī Bučera žurnālistiskais azarts pastāstīt, ko viņš zina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu