Toms Bankevics, cīnās būru cīņas sportā • IR.lv

Toms Bankevics, cīnās būru cīņas sportā

5
«Man vienmēr paticis adrenalīns, un, kad ieeju būrī, es to jūtu. Neatkarīgi no tā, ir uzvara vai zaudējums, pēc cīņas ir labi padarīta darba sajūta.»
Gunita Nagle

 

Katrās sacensībās Tomu (26) sagaida būris, kam visapkārt rēc, kliedz un spiedz nežēlīga šova kāra publika. Kad viņš noģērbj kreklu, puiša muskuļotajam augumam jāatstāj iespaids gan uz skatītājiem, gan uz pretinieku. Katrā cīņā ir boksa cienīgi sitieni pa seju, krūtīm un vēderu, tikai mīksto boksa cimdu vietā ir plāni MMA cimdi. Mixed Martial Arts (MMA), ko Latvijā mēdz saukt par būru cīņām, pieļauj arī spērienus, grūdienus, žņaugšanu un dažādus citus paņēmienus. Taču cīņas laikā Toma sejā neizkustas ne vaibsts – nav ne sāpju, ne ciešanu, ne dusmu vai naida, vienīgi vēlēšanās uzvarēt. Iepazīstieties – Toms Bankevics, kas vienā no nežēlīgākajiem sporta veidiem cīnās, pārstāvēdams Latviju! 

Bērnībā un kamēr Toms dzīvoja Latvijā, viņš trenējās rokasbumbā, karatē un boksā. Kad pirms četriem gadiem aizbrauca strādāt uz Lielbritāniju, sāka apmeklēt sporta zāli. Viņš ievēroja, ka citi puiši trenējas MMA, kas apvieno boksa, kikboksa, džudo, karatē un citu cīņas sporta veidu elementus. Treneris novērtējis, ka Toms ir fiziski labi sagatavots cīņām, un uzaicināja viņu pievienoties. Tā latvietis jau vairāk nekā četrus gadus ik dienu iet uz MMA zāli, lai kopā ar dažādu vecumu cīkstoņiem trenētos Mančestras HYDE MMA sporta klubā. Būru cīņas ir individuāls sporta veids, tomēr treniņiem vajadzīga komanda – jāapgūst māksla cīnīties sparingā jeb vienam pret vienu. 

«Šajā sporta veidā jābūt gan atlētiskam, gan gudram, lai zinātu, kā cīnīties ar pretinieku. Svarīgs ir viss – spēks, ātrums, izturība un tehniskā sagatavotība. Katrai  cīņai ir sava stratēģija, gandrīz kā šahā. Svarīga ir psiholoģiskā gatavība,» skaidro Toms. «Nebūt ne visi, kas gatavojušies MMA sacensībām, spēj ieiet būrī un cīnīties ar pretinieku. Esmu redzējis cīkstoņus, kas sabrūk un ir gatavi atteikties no cīņas. To, vai cilvēks ir noturīgs pret stresu, var redzēt tikai sacensībās.» Pašlaik, pēc astoņām uzvarām un diviem tituliem smagajā svarā – FCC un Controlled  Aggression – latviešu sportists ir cerību pilns kļūt par profesionālu MMA cīkstoni, kurš sacenšas augstākajā līgā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu