Bēgums • IR.lv

Bēgums

2
Pauls Raudseps

Viļņas samita rezultāts mudinās Kremli paplašināt ietekmi kaimiņvalstīs

Kopš Berlīnes mūra krišanas ģeopolitiskā vīzija, kura vadījusi Rietumu valstsvīru un sievu rīcību, bija izsakāma vienā frāzē: «Eiropa – vienota un brīva» («a Europe whole and free»). Šī vienkāršā, toties visaptverošā programma iemiesoja ticību, ka politiskās un ekonomiskās brīvības vilnis, kuru atbrīvoja dzelzs aizkara sabrukums, turpinās velties aizvien tālāk uz austrumiem, līdz beidzot pārklās visu kontinentu. Šīs straumes spēcīgajā vilkmē tika uzņemts liels skaits jaunu dalībvalstu NATO un Eiropas Savienībā, un, lai gan pēc lielās paplašināšanas pārmaiņu temps krietni samazinājās, daudzi tomēr loloja cerības, ka paisums nav sevi pilnīgi izsmēlis un ar laiku ne tikai Centrāleiropas un Baltijas valstis, bet arī lielāks skaits bijušo PSRS republiku iekļausies vienotajā, brīvajā Eiropā.

ES radīja mehānismu – Austrumu partnerību -, lai šo procesu veicinātu, un virzīja uz priekšu plānus parakstīt asociācijas līgumus, kas pavērtu iespējas plašākai un dziļākai ekonomiskai sadarbībai – zemākiem muitas tarifiem, finansiālai palīdzībai, bezvīzu režīmam – tām valstīm, kuras ir gatavas veikt Eiropas normām atbilstošas politiskas un juridiskas reformas. Vēl 2013.gada sākumā bija nopietnas cerības, ka šajās dienās Viļņā notiekošajā ES Austrumu partnerības samitā trīs valstis – Armēnija, Moldova, Gruzija – šādus asociācijas līgumus parafētu, bet šādu līgumu parakstītu reģiona atslēgas valsts Ukraina, kuras aizvien ciešāka integrācija Rietumos būtiski pavirzītu uz priekšu plānus panākt tiešām vienotu, brīvu Eiropu.

Taču cerības, kuras, iespējams, balstījās arī zemapziņā nostiprinātā paļāvībā uz vēstures neizbēgamo progresu, izrādījās nepamatotas. Armēnija no līguma parafēšanas atteicās jau septembrī, bet Ukraina no parakstīšanas – pagājušajā nedēļā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu