Māra Redoviča, atjauno Brāļu kapu memoriālo ansambli • IR.lv

Māra Redoviča, atjauno Brāļu kapu memoriālo ansambli

7
«Mani interesē viss latviskais.» Restaurējot pieminekļus, Mārai vienmēr ir vēlme uzzināt to vēsturi. Ne tikai pielietot tehnoloģijas.
Anda Burve-Rozīte

 

Kad pagājušajā vasarā Māra pirmo reizi kā restauratore ienāca Brāļu kapos, bija liela pietāte un lepnums. «Mamma zvanīja, prasīja, kā iet. Es teicu: restaurēšu Brāļu kapus!» Meitene bērnībā šeit vairākkārt bijusi ekskursijās. Taču atjaunot unikālo tēlnieka Kārļa Zāles 1922.gadā radīto tautas svētvietu ir pavisam kas cits.

Brāļu kapu memoriālā ansambļa atjaunošanai Māra tika piesaistīta kā praktikante, jo mācījās 2.kursā Rīgas Celtniecības koledžā. Līdz restaurācijas studijām viņa nokļuva tā: sākotnēji izvēlējās datorzinības Latvijas Universitātē, jo skolā ļoti patika matemātika. Pirmā kursa vidū Māra saprata, ka šī joma nav tā, kurā vēlētos strādāt. Bija pavasaris, līdz iestājeksāmeniem vēl laiks, un viņa uz četriem mēnešiem aizbrauca uz Nīderlandi strādāt ražas novākšanas darbos. «Apsolīju sev, ka iešu studēt to, kas sirdij tuvāks,» meitene saka. Vasarā izpētīja Celtniecības koledžas mācību priekšmetus. Māru no visiem restaurācijas novirzieniem ieinteresēja tieši akmens. Šis darbs prasa lielu rūpību, pacietību. «Ar to problēmu nav». 

Kad Rīgas pieminekļu aģentūras galvenais restaurators Ivo Graudums meklēja entuziastisku studentu komandu, ar kuriem kopā veikt Brāļu kapu memoriāla atjaunošanas darbus – pateicoties Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonda līdzekļiem, bija iespējams sākt restaurāciju -, viņš sastapās ar Edgaru Janočko, Artūru Legzdiņu un Māru Redoviču.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu