Naudasrite nekust • IR.lv

Naudasrite nekust

2
Pauls Raudseps

Inflācija Latvijā nu jau gandrīz divus gadus pastāvīgi samazinās

Gaidot eiro ieviešanu, viens no galvenajiem sarunu tematiem gan pie virtuves galda, gan Saeimas komisijās – cik lielā mērā pāreja uz jauno valūtu ļaus tirgotājiem uzskrūvēt cenas. Arī Finanšu ministrijas katru nedēļu izsūtītajās Eiroziņās šim tematam pievērsta liela uzmanība, un pēdējā apkārtrakstā viens no galvenajiem virsrakstiem vēstīja, ka «oktobra nogalē 95% cenu nemainīgas».

Jāšaubās, vai šādi skaitļi atstās lielu iespaidu uz plašiem sabiedrības slāņiem. Pētījumi rāda, ka cilvēku inflācijas uztvere var diezgan nozīmīgi atšķirties no statistikas datos fiksētajām izmaiņām. Atmiņā paliek cenu pieaugums (visi atceramies, ka benzīns savulaik maksāja tikai 40 santīmus litrā), taču cenu samazināšanos sevišķi prātā nepaturam (kas vairs zina, kādi bija mobilo sakaru tarifu plāni pirms desmit gadiem?).

Nemitīgi nervozējot par gaidāmo cenu pieaugumu, kas mums uzkritīšot kā lavīna uz galvas, sākot ar 1.janvāri, nemaz nepamanām, ka inflācija Latvijā nu jau gandrīz divus gadus pastāvīgi samazinās. 2012.gada janvārī cenu līmenis bija par 4,4% augstāks nekā pirms gada (mērot vidēji divpadsmit mēnešos pret iepriekšējiem divpadsmit mēnešiem). Kopš tā laika tas katru mēnesi ir samazinājies, un tagad ir tikai par 0,4% augstāks nekā pirms gada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu