Artis Zentelis, trenē Baltkrievijas kērlingistes • IR.lv

Artis Zentelis, trenē Baltkrievijas kērlingistes

4
Pirms 11 gadiem viņš Latvijā bija starp pirmajiem, kas sāka apgūt šo Nīderlandē dzimušo, bet Kanādā, Skotijā un Šveicē karsti mīlēto spēli ar akmeņu slidināšanu pa ledu. Tagad, 34 gadu vecumā, viņš ir viens no pieredzes bagātākajiem spēlētājiem, kurš jau divarpus gadus trenē arī Latvijas ratiņkrēslu kērlinga izlasi.

 

Pirms desmit dienām Baltkrievijas mediji vēstīja, ka valsts sieviešu kērlinga izlasei izdevies izrauties no C grupas un tā startēs augstākā – B – grupā. Fotogrāfijās starp priecīgajām baltkrievu meitenēm ir viņu treneris Artis Zentelis.

Artis godīgi atzīst, ka sākumā baltkrievu sportistes Rīgā interesēja tikai ledus. 2009.gadā izveidotajā Kērlinga hallē Artis ir atbildīgs par to, lai ledus būtu tik gluds kā spoguļa virsma. Prasmi uzklāt ledu viņš noslīpējis tik perfekti, ka uz halli brauc arī lietuviešu, baltkrievu un krievu kērlingisti. Pērn, vienlaikus būdams Pasaules kērlinga federācijas 1.līmeņa treneris, Artis arī labprāt konsultēja baltkrievietes. «Šogad man oficiāli piedāvāja kļūt par treneri, es piekritu, kopš augusta esmu Baltkrievijas izlases treneris,» pašpaļāvīgi smaidot stāsta Artis. 2011.gadā viņš trenēja Latvijas sieviešu kērlinga izlasi, pieredze viņam ir, tādēļ viņš var būt drošs par savu darbu. 

Kad Artis 23 gadu vecumā sāka spēlēt, viņš, gluži tāpat kā tagad baltkrievietes, cēlās agros rītos, lai brauktu uz hokejistu un daiļslidotāju vēl neaizņemtu ledus halli un spēlētu kērlingu uz šai spēlei nepiemērota ledus – tik nelīdzena, ka spēlē bija jārēķinās ne tikai ar paša precizitāti, bet arī ar ledus grubuļiem. Toreiz viņu iedvesmoja iespēja sasniegt tādu prasmju pakāpi, lai tiktu uz pasaules līmeņa sporta spēlēm. Kērlings ir viens no nedaudzajiem sporta veidiem, kurā nav nepieciešami treniņi no agras bērnības. «Visi, kas toreiz, pirms vairāk nekā desmit gadiem, sākām spēlēt kērlingu, esam šajā sporta veidā palikuši,» ar gandarījumu saka Artis, piebilzdams, ka viņa komanda Latvijas čempionātos vienmēr bijusi starp labākajām. Artim kērlings kļuvis par viņa dzīvesveidu – viņš vada halli, kuru izmanto lielākā daļa no Latvijas kērlinga spēles mīļotājiem, trenējas un trenē, par savu mērķi izvirzīdams panākt, lai kāda no viņa komandām kļūst par ziemas olimpisko vai paraolimpisko spēļu dalībnieci. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu