Draudu ēnā • IR.lv

Draudu ēnā

7
Pauls Raudseps

Krievijas un ASV attiecības ir zemākajā punktā kopš Obamas ievēlēšanas

Kāpēc ASV prezidents Baraks Obama tikās ar trīs Baltijas valstu prezidentiem? Latvijas mediju telpā izskanējušas visdažādākās versijas – no apmulsuma («Nebija īsti skaidrs, kāds ir tikšanās vēstījums,» rausta plecus Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa) līdz pat dezinformācijai (tikšanās mērķis esot bijis mudināt Baltijas valstis veidot ciešākas attiecības ar Krieviju, raksta Maskavas orientācijas konsekventais aizstāvis, Dienas komentētājs Sandis Točs). Ja nu ir kāda vienojoša nots, tā ir atziņa, ka tikšanās ir cieņas apliecinājums Baltijas valstīm.

Pret pēdējo it kā nebūtu ko iebilst – jebkura draudzīga tikšanās taču ir cieņas apliecinājums. Tomēr iespēja apmainīties ar savstarpējām laipnībām nešķiet pietiekami nopietns iemesls, lai ASV prezidents un arī viceprezidents Džo Baidens atvēlētu nozīmīgu daļu savas darba dienas sarunām ar trīs mazo Baltijas valstu galvām. Kā stāsta Latvijas radio korespondente Ina Strazdiņa, kura ziņoja par samitu no Vašingtonas, vairāki viņas avoti uzsvēra tikšanās reizei atvēlēto laiku – teju pusotru stundu -, kas kontrastē ar Obamas ārvalstu vadītājiem parasti atvēlētajām 30 minūtēm. ASV prezidenta dienas kārtībā nav nejaušību, pasaules ietekmīgākais cilvēks nevar atļauties izniekot ne minūti. Kāpēc tad viņš tieši tagad nolēmis pievērst Baltijai tik lielu uzmanību?

Lai gan daudzi to palaiduši garām vai izvēlējušies neredzēt, pašas ASV augstākās amatpersonas sniedz skaidru atbildi uz šo jautājumu. Pirms tikšanās izplatītajā Baidena rakstā teju puse teksta ir veltīta drošības jautājumiem un Baltijas līdzdalībai NATO, un tur parādās šie zīmīgie vārdi: «Mēs no savas puses nopietni uztveram savu dalību aliansēs. ASV neuzskata, ka kādai valstij Eiropā ir kāda «ietekmes zona». Ikvienai valstij ir brīvas tiesības pieņemt savus lēmumus un izvēlēties sabiedrotos. Prezidents Obama un es uzskatām Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu par svētu ASV pienākumu ne tikai šobrīd, bet visos laikos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu