Populistu alianses • IR.lv

Populistu alianses

4
Aivars Ozoliņš

Valdības «krīze» ir tikai taktiski manevri pirms vēlēšanām nākamgad

Valdībā ir krīze? Vēl viena ministra atkāpšanās no amata un koalīcijas partiju nespēja vienoties par nākamā gada budžetu it kā rāda, ka ir. Taču, ja krīzes iznākums ir valdības krišana, tad šai valdībai to grūti prognozēt – aritmētika un politisko interešu loģika neļauj.

Valdības krīt, kad tām izveidojusies alternatīva. Pieņemsim, Saeima noraida valdības sagatavoto budžeta likuma projektu, un šī valdība automātiski krīt. Kāda nāktu vietā?

Nevar iedomāties, ka Vienotība piekristu veidot citu valdību, kuras priekšgalā nebūtu atkal partijas vēlēšanu motors un reitingu turētājs Valdis Dombrovskis. Bez Vienotības šajā Saeimā teorētiski var uztaisīt droša vairākuma valdību – Saskaņas centram, Zaļo un Zemnieku savienībai un Reformu partijai kopā ir 60 deputātu vietas. Bet tad «latviešu zemnieku» partijai būtu jāatvadās no cerībām taisīt tādai līdzīgu valdību pēc vēlēšanām nākamgad, kurās vairākuma balsu ražu nopļautu Vienotība ar Nacionālo apvienību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu