Uz skolu! • IR.lv

Uz skolu!

4

Kaut arī pērngada ideja smagās skolas somas aizstāt ar viegliem planšetdatoriem ir izkūpējusi, valsts vismaz parūpējusies, lai šogad 1.septembri ģimenes sagaidītu ar pilnākiem maciņiem – vecākiem vairs nav jāpērk neviena mācību grāmata. Cik patiesībā izmaksā «bezmaksas izglītība» dažādās Latvijas vietās, atkarīgs no pašvaldību rocības un tā, kādu lēmumu skolas un vecāki pieņems par vēl neatrisinātu jautājumu – vai un kam jāmaksā par skolēnu darba burtnīcām, ko valsts pēkšņi atzinusi par liekām

Pērn vecāki pirms mācību gada sākuma kurnēja, cik daudz naudas iziet, lai sapirktu visu skolai nepieciešamo. Šogad kurn, jo skaidri nav zināms, ko pirkt un ko ne. Likumdevēji tikai trīs nedēļas pirms jaunā mācību gada pieņēma lēmumu, ka smagāko skolas somu nastu – mācību grāmatas – pirks par valsts naudu.

Līdz pat nesenai pagātnei valsts atvēlētā nauda mācību līdzekļiem bija tik smieklīgi maza, ka, uz katru skolēnu izdalot, tā drīzāk atgādināja pusdienu vai kabatas naudu, nevis nopietnu finansējumu. Agrāk šie izdevumi nepārsniedza pat latu, 2012.gadā bija 3,43 lati skolēnam, šogad – 6,27 lati, pirms jūlijā šī summa tika palielināta.

Tā kā vairākums pašvaldību nespēja piepildīt skolu bibliotēkas, parasti vecāki pirms mācību gada saņēma garumgaru sarakstu ar pērkamajiem mācību līdzekļiem, un augusts kļuva par grāmatnīcu šturmēšanas mēnesi. Pērn neapmierinātība ar to sabiezēja līdz secinājumam, ka prasība vecākiem pirkt mācību grāmatas ir prettiesiska, jo valstij jāpilda Satversmes 112.pants par bezmaksas pamata un vidējo izglītību. Tāpēc tika precizēts Izglītības likums, un šovasar kļuva skaidrs – katram skolēnam valsts šogad atvēlējusi nepilnus 8,16 latus mācību līdzekļu iegādei, bet nākamgad summa augs vēl vairāk – līdz 13,26 latiem. Turklāt atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad naudu saņem arī privātskolu audzēkņi, kā arī sešgadīgie bērni, kuri gatavojas pirmajam mācību gadam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu