«Lielākā prioritāte» • IR.lv

«Lielākā prioritāte»

7
Pauls Raudseps

Neapliekamais minimums nav un acīmredzot vēl ilgi nebūs pirmskrīzes līmenī

Jaunā gada uzrunā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) teica, ka «2013.gadā viena no valdības prioritātēm būs mazināt nevienlīdzību un sociālo atstumtību».

Jau februārī šis solījums guva konkrētas aprises, kad finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) un labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) nāca klajā ar priekšlikumu ieviest diferencētu neapliekamo minimumu. Cilvēkiem ar minimālo algu tas tiktu paaugstināts no pašreizējiem 45 latiem līdz pat 84 latiem, bet, augot ieņēmumiem, pakāpeniski samazinātos, un cilvēkiem ar algu virs 400 latiem paliktu tajā pašā 45 latu līmenī. Tiktu paaugstināta arī minimālā alga (no 200 līdz 225 latiem) un atvieglojumi par apgādājamām personām (no 80 līdz 98 latiem). Kā teica Vilks, «šobrīd mūsu valstī nevar būt lielākas prioritātes kā sociālās nevienlīdzības samazināšana». 

Šie priekšlikumi risināja smagas Latvijas sabiedrības un ekonomikas problēmas. Nodokļu slogs uz cilvēkiem ar maziem ienākumiem Latvijā ir starp augstākajiem Eiropas Savienībā. Ienākumu nevienlīdzība ir augstākā Eiropas Savienībā. Kopš krīzes beigām tā nevis samazinājusies, bet gan sākusi vēl augt. Visam tam par spīti, Vilka un Viņķeles priekšlikumam drīz vien uzradās politiski pretinieki. Reformu partija negribēja atteikties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājuma, kuru bija izcīnījusi iepriekšējā gadā, bet kas nāktu vislielākajā mērā par labu cilvēkiem ar lielākiem ienākumiem. Uzņēmēju organizācijas, kuras publiski it kā atbalsta nevienlīdzības samazināšanas pasākumus, tagad krampjaini pieķērušās tam pašam RP priekšlikumam – gan jau uzņēmumu īpašnieki un vadītāji izrēķinājuši, kas viņiem personīgi ir izdevīgāks priekšlikums. Savukārt pašvaldības ir pret jebkuru iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu, jo IIN ir to galvenais ienākumu avots.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu