Gaidīšanas svētki • IR.lv

Gaidīšanas svētki

4
Aija Stikāne

Pārņemti ar troņmantnieka dzimšanu, briti uzstāda jaunu BBC rekordu un «silda» valsts ekonomiku

Lai gan esmu Lielbritānijā jau vairākus gadus, dzīvot īstā karalistē man arvien šķiet dīvaini. Mani nebeidz pārsteigt tas, cik veca ir šī valsts un tās tikumi. Visapkārt ir pilis. Starp parastajiem iedzīvotājiem ir lordi, prinči, karaliskās ģimenes atvases. Pēdējos gados, kad karaliskā ģimene kļuvusi vēl populārāka, viņu klātbūtni izjūt ik brīdi. Jau princese Diāna bija izteikti populāra ne tikai britu vidū, bet arī starptautiski, taču Keitas Midl-tones pievienošanās britu karaļnamam to padarījusi populārāku nekā jebkad agrāk. Lielākā daļa britu burtiski dievina Keitu un izjūt cieņu, mīļumu un žēlumu pret princi Viljamu, kura tik ļoti mīlētā māte Diāna traģiski gāja bojā.

Nav brīnums, ka Keitas un Viljama mazuļa ierašanās ir gada notikums. Kas var būt labāks ikvienā ģimenē kā mazuļa piedzimšana? Pirmais, otrais vai piektais bērns – jaunas dzīvības rašanās allaž ir brīnums. Taču pagājušajā nedēļā, kad bērniņš piedzima Lielbritānijas slavenākajai ģimenei, šajā priekā dalījās daudzi. Katrai britu ģimenei šis laiks ir īpašs un liek aizdomāties par bērniem, piemēram, mana kolēģe pat atzinās par plāniem pārtraukt lietot kontracepciju, vīram nezinot. Savukārt pat tiem, kuriem nav savu bērnu, tagad ir kāds kopīgais mazulis, kura soļiem sekot un par kuru priecāties.

Lai būtu klāt šajā notikumā un uzzinātu pēdējos jaunumus, tie briti, kuri nebija pie Vindzoras pils Londonā vai pie slimnīcas, sagaidot troņmantnieku, atradās pie televizora ekrāna mājās vai sērfoja internetā. BBC ziņu mājaslapa sasniedza jaunu rekordu – 22.jūlijā to apmeklēja 19,4 miljoni lasītāju. Apbrīnojama ir karaliskās ģimenes popularitāte arī citur pasaulē, it īpaši ASV. Statistikas dati rāda, ka 22.jūlija vakarā pulksten 21 pēc Londonas laika, tas ir, stundu pēc ziņām par mazuļa nākšanu pasaulē ASV 13% no lasītajām ziņām bija saistītas ar jaundzimušo princi, savukārt Anglijā šajā laikā ziņas popularitāte sasniedza ap 12%. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu