Kur un ko studēt? • IR.lv

Kur un ko studēt?

6
Pauls Raudseps

Pirms izvēlēties, izvērtējiet darba devēju, vecāku un valsts padomu

Vēl pavisam nesen vairāk nekā 30 000 vispārizglītojošo skolu beidzējiem bija svētki – ziedi, apsveikumi, skolotāju runas, kas rosina uz jauniem sasniegumiem. Bet jau šonedēļ portālā Latvija.lv sākusies elektroniskās pieteikšanās pirmā kārta vienpadsmit Latvijas augstskolās – Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Banku augstskolā, Daugavpils Universitātē, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, Liepājas Universitātē, Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā, Rēzeknes Augstskolā, Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā. Dažas privātās augstskolas sākušas uzņemšanas procesu jau agrāk.

Uz kurieni doties jaunajam reflektantam? Nesen veiktā Swedbank Privātpersonu finanšu institūta pētījumā par vidusskolēnu nākotnes plāniem teju puse teica, ka vēlētos kļūt par uzņēmējiem, taču var izteikt šaubas, vai tā patiešām notiks, jo patlaban ar uzņēmējdarbību nodarbojas tikai desmitā daļa Latvijas nodarbināto iedzīvotāju – 4% kā uzņēmumu īpašnieki, 6,6% kā pašnodarbinātie.

Savukārt viedoklis par vēlamajiem nākotnes darbības virzieniem ir gan jauniešu vecākiem, gan darba devējiem, gan valstij, kas piešķir noteiktu naudas daudzumu dažādu studiju programmu budžeta grupām. Ir apkopojis informāciju, kas raksturo gan vienu, gan otru, gan trešo izvēli. Kurā padomā ieklausīsies topošais students – tas paliek viņa paša ziņā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu