Dvēsele dzied, un viss • IR.lv

Dvēsele dzied, un viss

2
Tālava, viesojoties Islandē

Tālavas raduraksti ir raibi – dibināšanā savulaik palīdzējis Jānis Peters, bet tagad korī dzied gan Rīgā dzimuši Latvijas pilsoņi, gan maskavieši, kurus ar mūsu zemi vieno tikai mīlestība pret dziesmu. Viņi visi ir lējuši sviedrus mēģinājumos, lai šovasar arī sevi sauktu par Dziesmusvētku dalībniekiem

Alti! Tiekamies otrdien, alti! Trešdien soprāni, bet sestdien visi kopā. Tālavas diriģentes Tamāras Semičevas balss skan mazliet satraukti, jo ir jāpagūst gan ieplānot laiku kora mēģinājumiem pirms Dziesmusvētkiem, gan arī ielocīt balsis šīvakara koncertam. Ir jūnija pievakare, kāds no dziedātājiem vēl kavējas, citi jau čalo mazajā Maskavas Pētera un Pāvila luterāņu dievnama pagalmiņā. Tad dīdīšanās norimst. Atskan pirmās taktis. Melodija plūst tik harmoniski un spēcīgi, it kā koris būtu viena dzīva būtne, apveltīta ar burvju varu.

Pirmoreiz Tālavas koristi sanāca kopā pirms 20 gadiem – 1993.gada februārī, kad dziedātājus pulcēja Maskavas Latviešu kultūras biedrība. Savu roku kora veidošanā pielika arī toreizējais Latvijas vēstnieks Krievijā Jānis Peters un atašejs diasporas jautājumos Lauma Vlasova. Taču kora dvēsele un ilggadējā diriģente jau no pašiem pirmsākumiem ir tieši Tamāra. «Viņa 90.gadu sākumā vāca informāciju par Maskavas latviešiem, kas vēlējās iegūt Latvijas pilsonību. Ideja par kori bija jau nobriedusi, atlika tikai atrast dziedātājus. Tie, kas uzradās, iesaistīja tālāk savus radus un draugus,» par Tālavas pirmsākumiem stāsta viens no kora veterāniem Valērijs Galuzo.

Tamāras dzimtā puse ir Kolka. Viņa mācījusies Ventspils Mūzikas skolā, bet izlēma turpināt vokālās studijas Sanktpēterburgā. Konservatorijā satika savu mīlestību, apprecējās un palika Krievijā. Tagad, kad meita izaudzināta un pati nodibinājusi savu ģimeni, koris Tālava ir visa Tamāras dzīve.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu