Miljoni aizripo • IR.lv

Miljoni aizripo

5
Lielākā daļa koruptīvo maksājumu veikti laikā, kad Rīgas domi vadīja sociāldemokrāts Gundars Bojārs. Viņš apgalvo, ka par tiem neko nav zinājis un kukuļu naudas «pie manis noteikti nav»
Anita Brauna

Pagājušajā nedēļā tiesai nodots tā dēvētais Daimler kriminālprocess, kas paver priekškaru uz to, kā Rīgas autobusu un trolejbusu iepirkumos ņemti kukuļi. Laikā, kad domi vadīja Gundars Bojārs, kukuļos samaksāti nepilni pieci miljoni eiro, taču šī prakse bija sākusies pirms viņa un turpinājās arī vēlāk

Vācieši kukuli jau bija iedevuši iepriekšējā sasaukuma domei. Lēmumu pirkt jaunus autobusus no Daimler meitasuzņēmuma EvoBus un no poļu Neoplan 2001.gada janvārī bija pieņēmusi tēvzemieša Andra Ārgaļa vadītā Rīgas dome. Mēnesi pirms tam vācieši bija noslēguši fiktīvu konsultāciju līgumu ar Delaverā reģistrētu ārzonas firmu Oldenburg Financial Corporation, uz kuras kontu Parex bankā viņiem vajadzēja pārskaitīt kukuli 5% apmērā no iepirkuma summas. 

Kad līgums par autobusu piegādi Rīgai jau bija Daimler kabatā, Rīgas domei nomainījās vadība. Pēc vēlēšanām 2001.gada 27.martā par mēru kļuva sociāldemokrāts Gundars Bojārs. 

Viņa padomnieks Leonards Tenis par konsultāciju līgumu acīmredzot zināja. Uz pirmo tikšanos ar vāciešiem 2001.gada decembrī Tenis gāja jau sagatavojies – pirms tam viņš bija sarunājis, ka Zviedrijas latvietis Raimonds Krastiņš uz viņa vārda nodibinās citu ārzonas firmu, uz kuru EvoBus būs jāpārskaita nauda. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu