«Man nav bail» • IR.lv

«Man nav bail»

5
Foto — Reuter/Scanpix

Savu vārdu atklājusi persona, kas izraisījusi vienu no pēdējā laika lielākajiem globālās spiegošanas skandāliem. Iespējams, Edvards Snoudens (29) vairs nekad nevarēs atgriezties savā dzimtenē ASV

Viņš atkal un atkal uzsver, ka netiecas pēc publicitātes medijos. «Negribu piesaistīt sabiedrības uzmanību sev, jo nevēlos, lai stāsts ir par mani. Vēlos, lai stāsts ir par to, ko dara ASV valdība.» Un piebilst: «Mana vienīgā motivācija ir informēt sabiedrību par darbiem, kas ir darīti tās vārdā un kas – pret to.»

29 gadus vecais Edvards Snoudens ir uzņēmies atbildību par materiālu nopludināšanu no vienas no noslēgtākajām organizācijām pasaulē – Nacionālās drošības aģentūras. Tā ir ASV Aizsardzības ministrijas pakļautības iestāde, kas veic drošības informācijas analīzi un slepenās informācijas kodēšanu. Snoudens pēdējos četrus gadus strādājis Nacionālās drošības aģentūrā (NDA), precīzāk – viņš bija tehniskais palīgs privātā uzņēmumā Booz Allen Hamilton, kas noslēdzis līgumu un pilda NDA pasūtījumu par informācijas apkalpošanu.

Pirms pāris nedēļām atklātībā nāca fakts, ka ASV vadība jau gadiem ilgi izseko savu iedzīvotāju tālruņu sarunas. Taču, skandālam vēršoties plašumā, izrādījās, ka spiegošanas programma ir krietni plašāka – tā aptver arī interneta izmantošanu visā pasaulē. Un pagājušās nedēļas nogalē atklātībā nāca arī pats skandāla izraisītājs, kas pirms tam presei bija anonīmi nodevis informāciju par slepenajām spiegošanas programmām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu