Vasaras prakse — neizniekosim iespēju! • IR.lv

Vasaras prakse — neizniekosim iespēju!

4
Kaspars Kauliņš

 

Nejauši noklausījos divu arodskolnieku sarunu par tuvojošos vasaras praksi kādā pazīstamā pārtikas ražošanas uzņēmumā. Viens no puišiem bija klaji negatīvs, piesaucot to, ka tur jau neko nevar nopelnīt un praktikantus uzņēmumā neviens tā īsti negrib redzēt. Tas raisīja pārdomas par vasaras praksēm uzņēmumos kā neizmantotām iespējām. Turklāt – abpusēji neizmantotām.

Potenciālajiem praktikantiem (gan skolēniem, gan studentiem) ir jāapzinās, ka praktisku iemaņu gūšana reālā darba vidē ir vienreizēja iespēja ne vien pārbaudīt savas mācībās iegūtās zināšanas un prasmes, bet arī apgūt jaunas iemaņas. Citādi pliekanajā CV varēs parādīties informācija par reālā darba vidē gūtu pieredzi. Gan vecākiem, gan mācību iestādei vajadzētu palīdzēt jaunajam cilvēkam apzināties un saprast šādas iespējas nozīmību.

Protams, šajā saspēlē ir arī otra puse – uzņēmums, kas piedāvā praksi. Manā daudzgadīgajā personālvadības pieredzē nācies sastapties ar visdažādāko attieksmi pret šādu vasaras praksi un praktikantiem. Mācoties no pozitīvajiem piemēriem, svarīgi atcerēties, ka gandrīz ikviena organizācija var būt ieguvēja – praktikantus ne tikai var izmantot dažādu darbu veikšanai un atvaļinājumos esošo darbinieku kaut daļējai aizvietošanai, bet tā ir arī lieliska iespēja uzņēmuma jaunajiem un potenciālajiem vadītājiem trenēt savas vadītprasmes. Turklāt es zinu daudz piemēru, kad tieši ar vasaras praksi sākas ļoti spējīgu darbinieku karjera organizācijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu