Brīvbiļete uz viņsauli? • IR.lv

Brīvbiļete uz viņsauli?

4
Aivars Ozoliņš

Katastrofa Teksasā liek vēlreiz izvērtēt jaunā minerālmēslu termināļa projektu Rīgā

Kundziņsalā top bumba, kas apstākļu nelabvēlīgas sakritības gadījumā var nopostīt Rīgu. Nākamgad plānots atklāt milzīgu minerālmēslu pārkraušanas un glabāšanas termināli, par kura potenciālo bīstamību brīdina sabiedriskās organizācijas, bet nupat arī katastrofa ASV Teksasas štata pilsētā Vestā.

Sprādzienā minerālmēslu rūpnīcā Vestā 17.aprīlī 14 cilvēki zaudēja dzīvību, vēl 200 ievainoti. Pasaules ziņu virsrakstos tobrīd bija Bostonas maratona spridzinātāju meklēšana, bet Latvijas sabiedrības uzmanība bija pievērsta vēl arī pavasara plūdiem. Taču vairākas sabiedriskās organizācijas vēstulēs valdībai un Rīgas domei atgādina par daudz lielāka mēroga katastrofas draudiem, ko var radīt minerālmēslu terminālis Kundziņsalā.

Katastrofas iemeslus Teksasā vēl izmeklē. Ticamākā versija ir par ugunsgrēku, kas izraisīja 20 tonnu amonjaka cisternas sprādzienu. Rūpnīcas teritorijā glabāts arī amonija nitrāts jeb salpetris (pagājušā gada beigās – 270 tonnu). To izmanto kā minerālmēslojumu, taču arī kā sprāgstvielu sastāvdaļu. Amonjaka cisternas sprādziens varēja detonēt arī sprādzienu salpetra noliktavā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu