Salna pavasarī • IR.lv

Salna pavasarī

3
Foto — Corbis/Scanpix

Iespaidīga informācijas noplūde iztramda tūkstošiem turīgu cilvēku, kas līdz šim, citiem nemanot, glabājuši naudu un izvairījušies no nodokļiem ārzonu paradīzēs

Tā ir liela un ļoti raiba cilvēku grupa, kurā ir gan bagāta spāņu mantiniece, gan bijušā Filipīnu diktatora Ferdinanda Markosa meita, gan slavena amerikāņu komponiste Denīse Riča. Visus vieno fakts, ka viņiem ir daudz naudas un kopēja vēlme to paslēpt nodokļu inspektoriem nesasniedzamās teritorijās. Gandrīz pilnīgi droši var teikt – gan šīs, gan tūkstošiem citu personu pēdējās divas nedēļas dzīvo kā uz adatām, jo mediji ir sākuši publicēt datus par viņu banku kontiem ārzonās un pastkastīšu firmām, kas tos apkalpo.

«Tagad visā pasaulē daudzi pārbijušies līdz kaulam,» saka Lielbritānijā bāzētās organizācijas Tax Justice Network (Nodokļu taisnīguma tīkls) pētnieks Ričards Mērfijs, komentējot slepeno datu vērienīgo noplūdi. To ir paveikusi cita nevalstiska organizācija – starptautisks pētnieciskās žurnālistikas konsorcijs, kas strādā ASV galvaspilsētā Vašingtonā. Tā rīcībā bija nonākuši datoru cietie diski ar 260 gigabaitiem informācijas, kas ir līdzvērtīga pusmiljonam grāmatu. Šajos failos cita starpā ir arī aptuveni divi miljoni e-pastu. Sijājot šo informācijas gūzmu, izdevies iegūt datus par aptuveni 130 000 kontu ārzonās, kuru īpašnieki ir gan atsevišķas personas, gan uzņēmumi no 170 pasaules valstīm. Šo cilvēku vidū ir gan pazīstami politiķi, gan slavenības, gan cilvēki, kuru vārdi plašākai sabiedrībai neko neizsaka, piemēram, bagāti ķirurgi un zobārsti. Konsorcijs neatklāj, kā tas ir piekļuvis šai informācijai. Organizācijas mājaslapā tikai paskaidrots, ka «nopludinātie dati ir izgaismojuši daudzus faktus un skaitļus – tie ilustrē, cik plaši un agresīvi ārzonu finanšu noslēpumainība ir izpletusies visā pasaulē, ļaujot turīgiem cilvēkiem izvairīties no nodokļiem, kā arī radot labvēlīgu vidi korupcijai gan bagātās, gan trūcīgās valstīs».

Šī nav pirmā reize, kad atklātībā nonāk informācija, kas norauj konfidencialitātes plīvuru iespaidīgām summām Britu Virdžīnu salās, Kaimanu salās, Lihtenšteinā vai citās beznodokļu paradīzēs. Vairumā gadījumu jāatzīst, ka tas nav nekas nelegāls. Šī ir pirmā reize, kad informācijas apjoms ir tik milzīgs un tas radījis iespaidīgu sūci šķietami drošajā naudas glabātavā ārzonās, kur kopumā, pēc Nodokļu taisnīguma tīkla aplēsēm, paslēpts 21 triljons ASV dolāru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu