Baltijas narkokurjeri • IR.lv

Baltijas narkokurjeri

7
Liepājnieks Darjus Šablevics (no kreisās), lietuvietis Jevgēnijs Čerkašins un Andrejs Debesnieks no Siguldas ANCON2 cietumā Peru.

Viņi domā, ka brauc pēc vieglas naudas, taču attopas saules izdedzinātā ellē, kur pavada dzīves labākos gadus. Ik gadu ārvalstīs arestē vairāk nekā simt narkokurjeru no Baltijas, bet krīzes gados šis skaits dubultojās. Visvairāk baltiešu ir Peru cietumos. Jauni cilvēki, kuri satiekoties man saka – cenšos nedomāt par mājām un ģimeni, lai nesajuktu prātā

Andrejs Debesnieks (36) ir satraucies. Četru gadu laikā kopš aresta Peru galvaspilsētas Limas lidostā par 1,5 kg kokaīna transportēšanu kuņģī viņu cietumā pirmo reizi apmeklē sieviete no Eiropas. Esmu ieradusies negaidīti. Vēl pirms divām dienām intervijas laikā noraidīju Andreja izmisīgo lūgumu atnākt vēlreiz. Viņš solīja bez videokameras izstāstīt visu, «kas šeit patiesībā notiek», bet es jau biju nopirkusi biļetes lidojumam uz cietumu Brazīlijā.

Taču Peru izspēlē joku – mani piekrāpj. Biļete uz Brazīliju izrādās nederīga, samaksātie 500 dolāri jāatgūst ar policijas palīdzību. Dažas dienas iepriekš noklonē arī manas kredītkartes datus un no konta nozog 600 dolārus. Esmu palikusi tikai ar skaidru naudu valstī, kur pat vietējie baidās uz ielas runāt pa mobilo telefonu, bet kafejnīcās pie galdiņiem ir ķēdes, lai dāmas var pieslēgt rokassomiņas. Nogurusi no saules un meliem, atceļu braucienu uz Sanpaulu un nolemju vēlreiz apciemot Andreju.

Sportiska auguma vīrietis zilām acīm mulsi smaida un drudžaini uzmazgā grīdu savas gultas priekšā. Sēžu uz gultas malas. Patiesībā tā ir betona lāva, pārklāta ar matraci. Kājgalī uz maza galdiņa stāv keramikas rūķis ar sarkanu cepuri, kurā var iespraust smaržkociņu. Andrejs to izmanto vakaros, kad pirms gulētiešanas uzsmēķē zāli stresa noņemšanai. Citādi nevarot aizmigt. Bezcerība dzen grīdā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu