Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Pagājušās nedēļas nogalē Ziemeļkorejas galvaspilsētas Phenjanas centrālajā laukumā notika oficiāla «tautas pulcēšanās», lai paustu atbalstu savas zemes armijas virspavēlniecības paziņojumam, ka tā ir gatava karot un sakaut gan Dienvidkoreju, gan ASV.

Nedēļas notikumi pasaulē


Kipras finanšu ministrs Mihails Sariss otrdien atkāpies no amata.
Kipras prezidents Niks Anastasiads iepriekš deva rīkojumu sākt izmeklēšanu par to, kas novedis valsts bankas līdz bankrotam, pirms Kipra bija spiesta pieņemt stingros glābšanas nosacījumus. Pagājušonedēļ eirozonas finanšu ministri piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un valsts varētu palikt eirozonā.

Ziemeļkoreja sestdien paziņoja, ka sāk «karastāvokli ar Dienvidkoreju», bet otrdien – ka plāno no jauna iedarbināt kodolreaktoru Njonbjonas kodolobjektā, ko 2007.gadā slēdza saskaņā ar starptautisku vienošanos par atbruņošanos. Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje pirmdien paziņoja, ka Ziemeļkorejai jārēķinās ar «stingru pretdarbību» pret jebkādu iespējamo provokāciju. ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns otrdien pauda bažas, ka krīze Korejas pussalā var kļūt nekontrolējama.

Sudānas prezidents Omārs Baširs licis atbrīvot visus valsts politieslodzītos. Pirmdien parlamentā Baširs uzsvēra, ka Sudāna centīsies garantēt vārda brīvību un aizsargās visas sabiedrības grupas. Kopš 2011.gada, kad Dienvidsudāna kļuva par neatkarīgu valsti, Sudānā valda saspringta situācija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu