Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Otrdien inaugurācijas ceremonijā Vatikānā Romas katoļu baznīcas jaunais pāvests Francisks saņēma pāvesta varas simbolus — mantiju un «zvejnieka gredzenu» — un oficiāli sāka savu valdīšanu apustuliskajā tronī kā 266.pāvests. Ceremonijā piedalījās 132 valstu delegācijas, arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš uzaicināja pāvestu apmeklēt Latviju 2015.gadā.

Nedēļas notikumi pasaulē


ASV atteiksies no pretraķešu aizsardzības sistēmas ceturtā un galvenā posma īstenošanas Eiropā
par labu aizsardzības nostiprināšanai pret Ziemeļkoreju. Aizsardzības ministrs Čaks Heigels paziņojis, ka ASV papildus jau Kalifornijā un Aļaskā izvietotajām 30 raķetēm izvietos vēl 14 pārtvērējraķetes. Daži komentētāji to interpretē kā ASV prezidenta Baraka Obamas solīto «elastību» pretraķešu aizsardzības sistēmas jautājumā.

Eirozonas finanšu ministri un Starptautiskais Valūtas fonds sestdien vienojās sniegt finansiālu palīdzību Kiprai 10 miljardu eiro apmērā. Apmaiņā pret palīdzību Kiprai pieprasīts uzlikt nodevu noguldījumiem bankās un palielināt korporatīvā nodokļa likmi. Noguldījumiem bankās virs 100 000 eiro uzliekama vienreizēja 9,9% nodeva, bez zem šīs summas nodevas apmērs ir 6,75%.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) otrdien samazināja Francijas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam – valsts iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par 0,1%, nevis 0,3%, kā tika lēsts iepriekš. Bet valsts budžeta deficīts 2013.gadā būs 3,5% no IKP, un mērķis samazināt budžeta deficītu līdz ES noteiktajam līmenim 3% no IKP tiks sasniegts tikai nākamgad.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu