Stārķis būs vērtīgāks • IR.lv

Stārķis būs vērtīgāks

3
Rīgas Numismātikas salona vadītājs Madis Gerbaševskis novērojis, ka jauniešiem lata nomaiņa ir samērā vienaldzīga, taču vecāki cilvēki eiro īsti netic, jo ar naudas reformām apmānīti daudz reižu. «Nezinu, cik ilgam laikam jāpaiet, lai latu aizmirstu. Lats tik un tā būs mīļš, lai arī ikdienā lietos eiro.»
Ieva Alberte

Pēc eiro ieviešanas lats kļūs vērtīgāks. Jau tagad jūtams, ka cilvēki tos sāk atlikt plauktā kā mīļu piemiņu. Kolekcionāri eiro ieviešanu jau gaida

Marcells Naģs ir ungārs un dzīvo Budapeštā. Marcells kolekcionē monētas. Arī latus. «Es tos mīlu!» viņš raksta Skype. No Baltijas monētām tieši lati ungāram šķiet visskaistākie – sakrājis vienlatnieku sēriju. Favorīts – lats ar ezi.

Kolekcionēt monētas Marcells sāka 1985.gadā, kad viņam bija seši gadi. Tēvs strādāja Ungārijas TV, un viņa kolēģi no komandējumiem PSRS atveda pa monētai.

Baltijas valstu naudu Marcells sāka kolekcionēt jau pirms PSRS sabrukuma. Ļoti gaidījis, kad ieraudzīs neatkarīgo valstu jaunās naudas vienības. Kādu dienu krāmu tirgū pie kolekcionāriem ieraudzījis piecu santīmu monētu un nopircis. Pēc pāris gadiem sāka kolekcionēt arī senāku latviešu naudu, pat no 1920.gada – to viegli atrast un tā nemaksā daudz, naudu no Baltijas var nopirkt krāmu tirgos un numismātu veikalos. Tā Marcellam izdevies iegūt 1992.gadā kalto divlatnieku (latus laida apgrozībā 1993.gadā, taču kala un drukāja jau 1992., tāpēc šis gadskaitlis parādas uz pirmajām monētām un naudaszīmēm), savukārt desmit latu banknoti nopircis Romā uz ielas. «Pārdevējs nezināja vērtību un atdeva par piecdesmit centiem.» Marcells ar kolekcionēšanu nav apsēsts. Dara to prieka pēc, nevis investē sliktākām dienām. «Šis hobijs man māca vēsturi, politiku, ģeogrāfiju. Tāpēc to mīlu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu