Politbiznesa haizivs uz āķa • IR.lv

Politbiznesa haizivs uz āķa

3
Foto no Nekā personīga arhīva

Ar vienu ekspremjeru viņam bijis kopējs bizness, ar citu vieno hokeja kaislības, bet pašreizējam premjeram viņš reiz piedraudēja ar tiesu darbiem, kad valdības sēdē netika pie vārda. Jānis Sprinovskis ir viens no lielākajiem spēlētājiem subsidētās enerģijas biznesā, ko politiskā elite ir «piebarojusi» 20 gadus. Tagad treknā zivs ir uzķērusies uz KNAB āķa, mēģinot norīt kārtējo daudzmiljonu kumosu Daugavpilī

Smagnējās koka durvis Rīgā, Elizabetes ielā 2a-1, ir slēgtas. Uz tām nav nekādu norāžu, logu žalūzijas cieši aizvērtas. Pēc zvana tomēr tās atver jauns, gara auguma vīrietis. Jā, jā, te atrodas firmas Batergo un Sprino. Atsaucība pazūd, tiklīdz viņš uzzina, ka runā ar mediju pārstāvi – durvis deguna priekšā aizcērtas.

Aiz šīm durvīm neizzinātas paliek atbildes, kā divas tik sīkas firmas pēdējos divos gados Daugavpils pašvaldībā ir spējušas dabūt daudzmiljonu līgumus. Akumulatoru ražošanai izveidotā firma Batergo, kura vienīgos ienākumus – 134 tūkstošus latu – 2011.gadā guva no vides ministrijas «jauna tipa, augstas energoietilpības elektromobiļu akumulatoru izstrādes» projekta, pēc gada Daugavpilī noslēdza siltumenerģijas piegādes līgumu par 6,2 miljoniem latu. Spriežot pēc gada pārskata, nekādu saimniecisko darbību neveikusī Sprino 2011.gadā Daugavpilī dabūja 9,5 miljonu latu siltuma piegādes līgumu.

Neticamās veiksmes izskaidrojums, visticamāk, ir aizdomās par kukuļdošanu 1.februārī aizturētais šo firmu īpašnieks Jānis Sprinovskis. Lai arī sabiedrībā viņš nav plaši pazīstams, droši var apgalvot, ka KNAB ir noķēris «lielu zivi» – enerģētikas biznesa spēlētāju ar plašiem sakariem politikas aprindās. Viņa darbības lauks ir subsidētās enerģijas ražošana, kas, pateicoties pašu politiķu biznesa interesēm, kopš 90.gadiem Latvijā ir saņēmusi dāsnu atbalstu, un Sprinovskis ir spilgts šā politbiznesa piemērs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu