Jāsamaisa pīļu dīķis • IR.lv

Jāsamaisa pīļu dīķis

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Ministrs Edmunds Sprūdžs koalīcijas noraidījumu vairākiem viņa reformu priekšlikumiem sauc par mulsumu un aicina valdības ātrumkloķi pārslēgt no pirmā uz ceturto

Nelielā kafejnīca Bulduros ar trīs pie sienas sabīdītiem galdiņiem ir iecienīta tikšanās vieta politiķiem no tuvākas vai tālākas Jūrmalas apkaimes. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs nav izņēmums –  arī viņš ierosina satikties Brown Sugar. Tā nav neparasta izvēle darbdienas rītā, jo ministrs ir piekritis sarunai, kaut arī atrodas atvaļinājumā. Sāļo ēdienu stends ar zīmīgu kļūdu «melīšu salātu» nosaukumā viņu nevilina, Sprūdžs saldumu vitrīnā mēģina atrast kādu šokolādes kārumu starp rabarberu, citronu un siera kūkām. Neveiksmīgi.

Par veiksmīgām grūti nosaukt arī Sprūdža pēdējā laika cīņas politikas laukā. Ministru kabinets ir noraidījis Sprūdža ministrijas izstrādātos noteikumus, kas lieliem uzņēmumiem ļautu pašiem brīvi izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju, nevis sadarboties ar kādu no firmām, kam līgums ar pašvaldību (valdības sēdē balsis dalījās uz pusēm un izšķirošs izrādījās Vienotības premjerministra Valda Dombrovska «pret»). Bet Saeima pagājušā ceturtdienā lielā vienprātībā noraidīja Sprūdža virzītos likuma grozījumus, kas paredz samazināt deputātu skaitu pašvaldībās. Kamēr daži Vienotībā mēģināja negaidīto balsojuma rezultātu skaidrot ar vēla vakara nogurumu, ministrs medijiem asi paziņoja, ka valdošā koalīcija pastāv tikai uz papīra.

Tagad Sprūdžs smaida un koalīcijai velta gandrīz tikpat maigus vārdus kā viņa izvēlētā medus kūka – koalīcija ir stabila, jo nav iespējams izveidot citu. «Es daudz ko domāju, bet ne visu ir prātīgi šajā brīdī teikt. Jebkurā gadījumā, tas nav pārmetums tā sauktajiem koalīcijas partneriem, bet biznesā ar partneriem saprot kaut ko citu,» Sprūdžs uzsver, ka līdzīgi kā biznesā ir orientēts uz rezultātu, nevis procesu. «Mani vairāk uztrauktu situācija, kad valdība nokrist nevar, jo jaunu nevar salikt, bet neko izdarīt arī nevar, jo visi ir tā saplēsušies, ka neviens nav gatavs to mezglu pārcirst. Tā ir mūsu kopējā atbildība to nepieļaut.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu