Bailes no Eiropas • IR.lv

Bailes no Eiropas

4
Lielbritānijas Neatkarības partijas līderis Naidžels Farāžs: «Nākamajos piecos gados mēs pilnībā izmainīsim Lielbritānijas politisko seju, kļūstot par vienu no lielajām partijām.»

Lielbritānijas labā spārna konservatīvā kustība ir sarežģījusi premjera Deivida Kamerona dzīvi – Neatkarības partija, kas aģitē par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības, pašlaik bauda neredzēti augstu iedzīvotāju atbalstu. Šim viedoklim nostiprinoties, Kamerons ir nonācis sprukās

Naidžels Farāžs ir tāds politiķis, kuram ir nepieciešams oponents, lai vislabāk būtu redzama viņa paša daba. Šajā reizē oponenta lomā gribot negribot ir nonācis spilvens. Sēžot uz sofas kādas Londonas viesnīcās foajē, Farāžs ar plaukstu zvetē spilvenu, kamēr stāsta man, kādā veidā iecerējis izkustināt britu politikas pamatus. Kā Lielbritānijas Neatkarības partijas līderis viņš aģitē par savas valsts izstāšanos no Eiropas Savienības.

Šim jautājumam viņš neliek mieru jau vairākus mēnešus, un izskatās, ka sabiedrības atbalsts pieaug. Pirms nepilniem trim gadiem notikušajās parlamenta vēlēšanās Neatkarības partija ieguva tikai 3% balsu, savukārt jaunākajās aptaujās tās popularitātes līmenis ir sasniedzis 15%. Lai gan tā atpaliek no Konservatīvās partijas un leiboristiem, neatkarībnieki pašlaik apsteidz liberālos demokrātus, kas ir viens no diviem valdības koalīcijas partneriem.

Neviens netic, ka Neatkarības partija spētu savākt tikpat daudz balsu jeb gūt tikpat lielu pārstāvniecību parlamenta apakšpalātā, jo britu mažoritārā vēlēšanu sistēma mazās partijas nostāda neizdevīgās pozīcijās. Tomēr aptauju rezultāti tik un tā dara bažīgu premjeru Deividu Kameronu un viņa padomdevējus. Tas ir papildu spiediens laikā, kad sākusies viļņošanās arī paša premjera centriski labējajā Konservatīvajā partijā – daļa partijas biedru uzskata, ka Lielbritānijai būtu jāizvēlas jauns mērķis attiecībās ar ES.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu