No sīkas sēkliņas • IR.lv

No sīkas sēkliņas

4
Sēklas un stādi direktors Guntis Grandāns.

Latvijas valsts mežu stādaudzētavās rūpējas ne tikai par to, lai pēc gadiem nepietrūktu pašiem savu skaistu Ziemassvētku eglīšu un atjaunotos izcērtamie meži, bet spēj izlīdzēt arī kaimiņiem. Miljoniem mazo eglīšu, kas aug Zviedrijā uz dienvidiem no Stokholmas, ir dzimušas Latvijā

Egļu stādiņi ir cimperlīgi. Taču rūpīgi izaudzētie divus gadus vecie dēsti ir viens no Latvijas eksporta produktiem ar lielu pievienoto vērtību – izauguši no sīksīkas sēkliņas, tie maksā 135 latus par 1000 stādiem.

Mežu apsaimniekošanai, kopšanai un stādu audzēšanai Latvijā ir senas tradīcijas un gadu desmitiem krāta pieredze. A/s Latvijas valsts meži (LVM) kokaudzētavās pašlaik tiek izloloti stādiņi, kas pilnībā spēj nodrošināt izcirsto meža platību atjaunošanu, un arī kaimiņvalstīs tiek novērtēta Latvijas koku kvalitāte. Šogad LVM struktūrvienībā Sēklas un stādi ir realizēti vairāk nekā 48 miljoni skujkoku un lapkoku stādu. «Mūsu pamatuzdevums ir ražot sēklas, no kurām audzēt stādus, lai nodrošinātu LVM mežu atjaunošanu,» stāsta Sēklas un stādi direktors Guntis Grandāns. Pērn tam bija vajadzīgi gandrīz 35 miljoni jaunu priežu, egļu un bērzu, par kuru izaudzēšanu diendienā rūpējas 140 cilvēku, bet aktīvās sezonas laikā darbinieku skaits tiek pat trīskāršots.

Eglītes vagā

«Pagājušā gadsimta 20.gados katram mežsargam pie mājas bija pa kādai vagai, kurā tika audzētas egles,» Guntis Grandāns atgādina par mežu nozares pirmsākumiem. Tie meklējami jau tūlīt pēc Pirmā pasaules kara, kura laikā stipri cieta arī Latvijas meži. Gan no tiešās karadarbības, gan tāpēc, ka kokmateriālus un malku vajadzēja visiem, bet stādīt un kopt mežu nevienam nebija laika –  vajadzēja karot un taisīt revolūciju. Tomēr jau tūlīt pēc kara cilvēki steidza atgūt nokavēto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu