Mērķis ir, ceļa nav • IR.lv

Mērķis ir, ceļa nav

3
Pauls Raudseps

Aicinot celt augstākās izglītības kvalitāti, Ķīlis izsaucis kvalitātes aizstāvju kritiku

Latvijas izglītības sistēmas kvalitāte, kura līdz šim atradās valsts un sabiedrības darba kārtības pēdējās rindās, pēc Roberta Ķīļa kļūšanas par ministru beidzot ir izvirzījusies starp vissvarīgākajiem politiskajiem jautājumiem. Televīzijas raidījumos un saviesīgos vakaros sākam kaismīgi diskutēt ne tikai par zagļu apkarošanu, bet arī par valsts attīstības veicināšanu. Par to vien Ķīlim pienākas atzinība, un tāpēc viņš ieguvis tik daudzu cilvēku atbalstu.

Augstākās izglītības reformās Ķīlis liek uzsvaru uz kvalitāti un starptautisko konkurētspēju. Taču nepietiek ar vīziju vien. Īstu intelektuālu kvalitāti var radīt tikai pareizā gultnē ievirzīta iekšējā iniciatīva. Tāpēc labākais veids, kā nodrošināt augstākās izglītības uzlabošanos, ir radīt motivējošu sistēmu, kas liks augstskolām pašām sākt rosīties, lai sasniegtu mērķus. Ministrijai būtu skaidri jāpasaka augstskolām vismaz trīs lietas: kas ir valsts prioritātes augstākajā izglītībā, kā tiks vērtēta uz šo finansējumu pretendējošo programmu kvalitāte, un ko darīs ar programmām, kuras atbilst valsts prioritātēm, bet kuru kvalitāte patlaban neatbilst standartiem. Par nelaimi, uz šiem būtiskajiem jautājumiem patlaban nav skaidru atbilžu.

Pēdējās nedēļās vislielākie strīdi bijuši par kvalitāti, un ir noskaidrojies tikai tas, ka nekas nav skaidrs. Augstākās izglītības padome ilgus mēnešus gatavoja dārgu pētījumu ar starptautisko ekspertu iesaisti. Ministrija, kuras pārstāvji arī bija iesaistīti pētījuma uzraudzībā, tomēr beigās tā rezultātus uzskatīja par nederīgiem un tā datus pārrēķināja pa savam. Sekoja asa, bet plašākai sabiedrībai pēc būtības neizprotama vārdu apmaiņu par metodiku, kura pārauga pārmetumos par datu viltošanu un visbeidzot noveda pie ministrijas paziņojuma, ka ne vieni, ne otri secinājumi vismaz pagaidām netiks izmantoti studiju programmu kvalitātes vērtēšanā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu