Mārcis Ločmelis, Skalbem veltīta skrējiena organizētājs • IR.lv

Mārcis Ločmelis, Skalbem veltīta skrējiena organizētājs

2
Uz Vecpiebalgu Mārcis ar ģimeni pārcēlās pirms četriem gadiem. Uzaudzis Madonā, viņš smejas, ka studiju laikā un vēl kādus gadus pēc tam atliku likām piepildījis sapni par Rīgu. «Ar sirdi jutām, ka Vecpiebalgā bērniem būs labāk.» Tagad Ločmeļi mīt Skalbes mājām tieši kaimiņos. Mārcis stāsta, ka dzīvi laukos var apvienot ar jurista darbu. Reizi nedēļā viņš ierodas Rīgā
Anda Burve-Rozīte

 

Nav jābrauc uz Briseli, lai izdarītu ko nozīmīgu. Pietiktu, ja mēs katrs savā novadā paveiktu vienu labu darbu, ko neviens neprasa, – tā nodomājis, Vecpiebalgā dzīvojošais jurists Mārcis Ločmelis nolēma iesaistīt vietējos jauniešus simboliskā stafetes skrējienā. Par godu rakstnieka Kārļa Skalbes 133.dzimšanas dienai, kas aprit 7.novembrī. Mārcis atklāja, ka no Skalbes mājām Saulrietiem netālu no Alauksta ezera līdz Brīvības piemineklim Rīgā ir… 133 kilometri. Viņš atgādina, ka Brīvības piemineklī kaltie vārdi Tēvzemei un brīvībai ir Skalbes radīti. 

«Skalbem nebija interneta, mobilā telefona, mašīnas. Bet viņam bija sapnis par Latviju, un viņš sapni īstenoja. Kas tagad traucē īstenot savus sapņus un idejas?» Šo vēsti ļoti gribējies aiznest līdz sava novada jauniešiem, kuriem «vajag redzēt piemēru – ka blakus ir cilvēki, kas deg par ideju, kura nedod nekādu materiālo labumu, bet gandarījumu». Dalībai stafetē pieteicās 11 skolas.

Mārča plāns bija šāds. 7.novembrī pirms astoņiem Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas novada jaunieši un sportisti dodas ceļā. Ineši, Ērgļi, Taurene, Ķeipene. Tā aizvien tuvāk Rīgai! Jaunieši mainās ik pēc diviem kilometriem. Katrs skrien aptuveni 10 minūtes. Tad sēžas autobusā, kas lēni virzās stafetes «astē». Mārcis izplānoja, ka citu novadu skolās atvilks elpu, dāvās kliņģeri, dzers tēju. Būs iedraudzēšanās. Paskries visi kopā līdz ciema robežai. Vakarā Rīgā. Pie Brīvības pieminekļa Jāņa Lūsēna un Zigfrīda Muktupāvela koncerts, Kaspars Zvīgulis lasa Skalbes dzeju. Līdzi skrējējiem paņemts lukturis ar gaismiņu no Skalbes Saulrietiem un ziedi, ko nolikt pie pieminekļa. Pašiem prieks, ka ieskandinājuši svētku nedēļu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu