Vīri, kuriem garšo šokolāde • IR.lv

Vīri, kuriem garšo šokolāde

7
Pure Chocolate īpašnieki Aivars un viņa dēls Pēteris Žimanti.

Pirms diviem gadiem viens no Latvijas populārākajiem uzņēmējiem Aivars Žimants pārdeva Pure Food beļģu uzņēmumam Puratos. Tagad abi ar dēlu metušies jaunā – šokolādes biznesā

Nokalnē aiz Pūres muižas ēkas, kur padomju laikā atradās Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacijas kantoris, ir robežstabs ar uzrakstu «Pure Chocolate republika». Īpašnieki Aivars un viņa dēls Pēteris Žimanti ir pārliecināti – līdzīgi kā savulaik šajās pašās telpās no neliela augļu un dārzeņu pārstrādes ceha izauga Pure Food, kas spēja radīt pasaulē pieprasītus produktus, arī viņu šokolādes konfektēm būs līdzīga nākotne. 

Pašlaik ražotnē strādā kādi 12 cilvēki – tikpat, cik Pure Food pirmsākumos, un mēnesī tiek saražots līdz 22 tonnām šokolādes bumbiņu ar visdažādākajiem pildījumiem un dekoriem. Speciālā kārbā ar ģerboni tās savās ārzemju vizītēs ņem līdzi Valsts prezidents, lai dāvinātu citu valstu līderiem, un Pure Chocolate izstrādājumi nopērkami jau 15 pasaules valstīs. Tuvākie ir Baltijas kaimiņi, bet tālākās valstis – Japāna un Austrālija. Pagājušajā nedēļā, kad viesojāmies Pūrē, sākās sadarbība ar saldās produkcijas izplatītājiem sešpadsmitajā valstī – Izraēlā. 

Nedrīkst apstāties
Aivars Žimants ar uzņēmējdarbību sāka nodarboties nevis Pūrē, bet gan Sabilē, kur dzīvo joprojām. 80.gadu beigās, kad Padomju Savienībā sākās ekonomikas brīvlaišana un ļāva dibināt kooperatīvus, viņš viens no pirmajiem Kurzemē atvēra savu pārtikas veikalu. Tiesa, vēlāk tajā vairāk nācās darboties viņa dzīvesbiedrei un Pētera mātei Līgai, jo Žimantu vispirms uzaicināja par Sabiles konservu rūpnīcas vadītāju, bet pēc tam – Pūres konservu cehā, kurš atradās vēl pirmās brīvvalsts laikā celta spirta brūža un vīna darītavas telpās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu