Restartējuši dzimtu • IR.lv

Restartējuši dzimtu

3
Trīs radinieki — Kristaps Kalns (no kreisās), Valdis Kalns un Ingus Bērziņš — kopj dzimtās mājas un vēsturi. Fonā Aucenieku mājas Kuldīgas novadā.
Ieva Alberte

Izlasījuši Miķeļa Bērziņa pierakstus, radinieki Ingus, Kristaps un Valdis izdeva tos grāmatā un sarīkoja dzimtas rautu. Nu grāmata nopērkama veikalos

Pēc Dzelteno pastnieku koncerta Ingus Bērziņš (36), portāla Delfi galvenais redaktors, negāja uz Teātra bāru, bet devās uz Aucenieku mājām Kuldīgas novadā un no rīta pļāva mauriņu. Koncertu klausījās arī viņa otrās pakāpes brālēns, Dienas fotogrāfs Kristaps Kalns (31). Arī viņš negāja uz bāru, jo arhivēja koncerta bildes. Nākamajā dienā brauca ciemos pie Ingus. No netālājām Segļu mājām Auceniekos ieradās Valdis Kalns, arī brālēns. Viņa koncertā nebija, jo pirms desmit dienām kļuva par meitas Madaras tēti. Valdis Kalns (31) ir Latvijas valsts mežu jurists un trīs dienas strādā Rīgā, divas attālināti – no Segļiem. 

Tikšanās iemesls ir šis raksts, un raksta mērķis – pastāstīt par trim radiniekiem, kuri restartējuši savu dzimtu, sarīkojot salidojumu un izdodot radinieka Miķeļa Bērziņa pierakstus, kas tapuši 80.gados. Grāmata Manas dzīves apraksts ir par Miķeļa gaitām 20.gadsimta pirmajā pusē.Auceniekos tiekamies tāpēc, ka te savulaik dzīvojis Miķelis Bērziņš un Ingus vectēvs Kārlis ir Miķeļa brālis, savukārt Kristapa un Valda vecmamma Līze ir Miķeļa māsa. Līze Bērziņa apprecēja Albertu Kalnu, viņiem piedzima pieci bērni – četri dēli un viena meita: dēls Dainis Kalns ir Kristapa tēvs, bet Guntis Kalns – Valda tētis.

Dodamies apgaitā pa Aucenieku apkārtni. Nepilnu kilometru no mājām ir dzimtas kapi, kuros Dieva mierā dus Bērziņi un arī ļaudis no tuvējām mājām. Ingus stāsta, ka vēl nesen kapus izpļāvis, un rāda, kur apglabāta vecmamma Malvīne un vectēvs Kārlis, kur viņa māsa Ķērsta, kur brālis Miķelis Bērziņš. «Es arī te gulēšu,» saka Ingus. Prasu, vai Kristaps un Valdis arī te vietu noskatījuši. Viņi atbild, ka pašiem savi dzimtas kapi netālu no mājas. Uz jautājumu, vai nav tā neomulīgi, ka kapsētas tik tuvu mājām, Valdis atbild: «Nemaz nav. Tie tuvie nav tālu.» Kristapa attieksme un noskaņojums ir līdzīgs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu