Izkapts ēnā • IR.lv

Izkapts ēnā

4
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs un PVO
Lāsma Rozenfelde

Latvijā pēdējos gados pasliktinājusies pēcoperāciju mirstības statistika, savukārt kopumā dzīvību zaudējušo skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju mūsu valstī ir uz pusi lielāks nekā vidēji ES

Viens raksts starptautiskā medicīnas profesionāļu izdevumā izraisīja vētru Latvijā – mediķi aizstāvējās, pacienti uztraucās. Žurnālā The Lancet septembrī publiskotie starptautiska pētījuma rezultāti par pēcoperāciju mirstību 28 Eiropas valstīs lika domāt, ka Latvijā ir katastrofāla situācija – mirst 21,5% izoperēto pacientu. Tūlīt gan sekoja atspēkojumi, ka pētījumā ieviesusies kļūda. Kādi tad ir patiesie Latvijas rādītāji?

Katrs skaita pa savam
Pētījumā apskatītajās dažādu valstu slimnīcās kopā pirms izrakstīšanas nomira 4% pacientu. No Latvijas pētījumā piedalījās trīs slimnīcas, un mūsu rādītājs ir dramatiski augsts tādēļ, ka pētījumā apgalvots: konkrētajā laika posmā (septiņas dienas 2011.gada aprīlī) tika operēti 302 pacienti, no kuriem slimnīcā miruši 65. Tomēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija liecina – no trīs slimnīcās attiecīgajā laika periodā operētajiem pacientiem miruši tikai septiņi. Savukārt Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas viceprezidente Iveta Golubovska, kas koordinēja pētījumu Latvijā, atklāj, ka no minētajiem 302 pacientiem patiesībā miruši tikai divi. Viņa pieļauj, ka SPKC norādīto septiņu mirušo skaitā bija pacienti no tādām grupām, kas pētījumā netika iekļautas, piemēram, neiroķirurģija un kardioķirurģija.

Ir lūdza skaidrojumu par notikušo The Lancet redakcijai, un vecākais izpildredaktors Bils Samerskils autoru vārdā sniedza atbildi, kurā uzsvēra – pētījuma datus nevar izmantot kā precīzus mirstības rādītājus tajās valstīs, kurās pētījumā piedalījās mazs slimnīcu skaits. Atbildē teikts, ka autori ir pārliecināti – datu analīzē viņi nekādas kļūdas nav pieļāvuši. Taču nevarot pilnībā noliegt, ka individuālas slimnīcas sniedz neobjektīvus datus, tāpat daži komentētāji pētījumu varot būt kļūdaini interpretējuši. Vienlaikus Samerskils aicina – ja ir iemesls apšaubīt skaitļu patiesīgumu, redaktori labprāt uzzinātu detaļas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu