Iekāp skapī! • IR.lv

Iekāp skapī!

5
Indriķis Ģelzis, kas atbild par Hardijam Lediņam veltītās performances vizuālo veidolu

Mūsdienu kultūras forumā Baltā nakts 8.septembrī Rīgā būs vairāk nekā 60 pasākumu – koncerti, izstādes, performances, dzejas lasījumi, kinoseansi, instalācijas

Nepieradinātās mūzikas un filmu mākslas biedrība Skaņu mežs, pie viena darba galda stājoties mūziķiem Gas of Latvia, Stropu Jurkam, TV Maskava, Tomam Auniņam un piedaloties vizuālajam māksliniekam Indriķim Ģelzim, Baltās nakts laikā Anglikāņu baznīcā prezentēs veltījumu latviešu elektroniskās mūzikas pionierim, leģendārās mūzikas apvienības NSRD dibinātājam Hardijam Lediņam – audiovizuālu performanci Tava bārda laikā un telpā, kas veidota sadarbībā ar starptautisko muzikālo vērtību apmaiņas projektu Soundexchange. Par performances vizuālo veidolu – scenogrāfiju un videoprojekcijām – atbildīgs Ģelzis, kurš visu tās laiku pavadīs, paslēpies skapī.

Sestdienas vakarā, kad tiekamies Ģelža studijā, gatavošanās performancei vēl rit pilnā sparā. Pa dienu viņš laukos meistarojis skapi, pēc dažām dienām paredzēta pēdējā filmēšana. Šī ir Ģelža pirmā sadarbība ar Skaņu mežu. «Piekritu uzreiz, jo man teica, ka varēšu brīvi izpausties, kas man ir svarīgi, un vispār – mani interesē mūzika,» saka Ģelzis. «Uztraucos, protams,» viņš atzīstas, jo šis projekts tapis daudz īsākā laika posmā, nekā Ģelzis ieradis strādāt. 

Pirms tam par Hardiju Lediņu Ģelzis nav zinājis gandrīz neko. «Sāku kā melnā caurumā. No mūziķiem zināju vienīgi Andri Indānu (Gas of Latvia). Mums bija nedēļu gara nometne pie Indāna laukos, kur viņi taisīja mūziku. Es klausījos, vācu informāciju par Lediņu. Tad sāku strādāt pie video.» Videodarbā Ģelzis atkārto slavenos Bolderājas pārgājienus, latviešu eksperimentālās grupas NSRD 80.gados rīkotās akcijas – ceļojumus uz Bolderāju, kuri tika gan filmēti, gan fotografēti, gan citādi iemūžināti. Vēl video būs redzama Lediņa kādreizējā dzīvesvieta un braucoša autobusa pietura, uz kuras sapulcējušies Lediņa laikabiedri. Kāpēc skapis? «Tas aizgūts no NSRD koncerta, kur grupas dalībieki uznāca uz skatuves, izlienot no skapja, un no manis paša iepriekš veidotā video projektam Aklās skaņas. Kāpju iekšā nezināmajā!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu