Atkārtot, atkārtot! • IR.lv

Atkārtot, atkārtot!

3
Nellija Ločmele

 

Jaunais skolas gads tikko sācies ar ziņu salūtu, kas rosina pārdomas. Turpinot «nasing spešel» jeb publiskās runas katastrofu tradīciju un iekrāsojot to agresīvos toņos, Valsts prezidents pirmajā skolas dienā piesolījis pa galvu žurnālistiem, kuri bija ieradušies iemūžināt viņa dēlēna mācību gaitu sākumu. Lai gan notikums bija iepriekš publiski izsludināts, kameru klātbūtne acīmredzami nokaitināja valsts un ģimenes galvu. Kad dusmas noplaka, prezidents atvainojās un vēlāk skaidroja, ka pie vainas bijis uztraukums un vēlme aizsargāt ģimenes privātumu.

Turpinot jau 1997.gadā sākto valsts «tīģerlēciena» plānu IT attīstīšanā, Igaunijā sākusi darboties jauno tīģerēnu mācību programma. Tajā jau pirmklasniekiem piedāvā apgūt programmēšanas un mobilo aplikāciju veidošanas prasmes. Pagaidām šis vēl ir tikai eksperiments, bet nākamgad tajā varēs iesaistīties visas valsts skolas, būs programmas pamatskolas un vidusskolas audzēkņiem. Igauņi cer tādējādi tikt galā ar programmētāju trūkumu, kas pašlaik smacējot tautsaimniecības attīstību.

Šīs divas ziņas, protams, nav tieši saistītas, taču tās abas ir par skolas sākumu un izraisa spēcīgas emocijas. Vienu gribētos aizmirst. Otru nebūtu slikti pēc laiciņa atkārtot. Ne kā n-to epizodi ziepju operā «lēnie igauņi mūs apsteidz», bet gan kā īstu ziņu jau par Latvijas skolām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu