Cik vērtīgs es esmu? • IR.lv

Cik vērtīgs es esmu?

7
Katrīna Ošleja

 

Pirms dažām dienām kāds paziņa vaicāja man padomu, vai studijas kādā no Latvijas prestižākajām augstskolām dos viņam priekšrocības, startējot personāla atlases konkursos. Svarīgi piebilst, ka šim cilvēkam jau ir divi maģistra grādi savā profesijas nozarē. Sarunas gaitā pamazām nonācām līdz atziņai, ka viņš ir profesionāli gana spēcīgs, savās kompetencēs noteikti pārāks par daudziem amata brāļiem ar šīs iecerētās augstskolas diplomu. Vaicāju, kas tad patiesībā mudina viņu iegūt trešo maģistra grādu, ja principiāli jaunas zināšanas smalkajā skolā nav gaidāmas. Atklājās – drīzāk tas ir paša iekšējā novērtējuma jautājums, apstiprinājums «ne ar ko neesmu dumjāks par citiem, varbūt pat tieši otrādi».

Šis notikums atsauca atmiņā kādu citu sarunu. Pirms daudziem gadiem kā uzcītīga psiholoģijas studente apmeklēju psihoterapeitu. Parasti mana terapeite gandrīz nemaz nerunāja, izņemot «un…», «jā, un…» – kā jau izcilam profesionālim pienākas, viņa ļāva man spoguļoties vien pašas teiktajā.

Kādā no sesijām, kad arī es jau biju ieguvusi savu otro maģistra grādu, sāku spriedelēt, ka mūsu IT laikmetā man vēl tikai pietrūktu grāds šajā nozarē un tad es būtu patiešām apmierināta ar sevi. Tā bija pirmā reize, kad terapeite neizturēja un ļāvās vienam krietni garākam teikumam jau ar nepārprotamu attieksmes devu: «Cik augstskolās tev ir jāstudē, lai tu justos apmierināta ar sevi?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu