Ne Svensona vīnogas, bet Latvijas rīslings • IR.lv

Ne Svensona vīnogas, bet Latvijas rīslings

1
Foto — Nora Krevneva, F64
Ieva Puķe

Mārtiņš Vāgners, kam pieder vīna darītava pie Niagāras, sācis vīna dārzu ierīkot arī Rendā. Vīnogām patīk ciest, viņš secina, pieminēdams pirmās divas Latvijā brūvētās cēlā vīna pudeles

Svaigi celtai gaiša koka mājiņai uz jumta ar krāsainiem dakstiņiem izzīmēts jumis. Tā pakājē gan neviļņo folkloristiskā rudzu druva, bet kāds meitēns līkņā ap vīnogulājiem. Gandrīz 1,5 hektāri, ap 3000 stādu – savu saimniecību izrāda Mārtiņš Vāgners. Mums līdzi atbraukusī Rīgas restorānu īpašnieka Jāņa Jenža biznesa partnere Agita Kausa 90.gadu sākumā sagadīšanās dēļ piepelnījusies, ravēdama viņa vīna lauku Kanādā.

Sirmais kungs iebraucis svešajā zemē septiņu gadu vecumā, Mārtiņa mamma tur tā arī nodzīvojusi mūžu, sacīdama «make» un «take», nevis «meik» un «teik». Bet viņas dēls, kas iekarojis atpazīstamību pasaules standartus sasniegušajā Kanādas vīna industrijā, septiņdesmitajā mūža gadā ir gatavs izaicinājumiem Latvijā. Vīndaru plejādē, kas cer uz Sabiles vīna ielejas tradīciju atdzimšanu, viņš ir vienīgais ar tik nopietnu pieredzi.

Iedvesmojies no stāstiem par hercoga Jēkaba vīna dārziem, kas 17.gadsimtā kuplojuši arī Rendā pie Abavas, kopā ar vietējo vīru Valdi Bierantu-Bierenu 2009.gadā izveidoja uzņēmumu Vīni Curlandia. Ir jau izmēģinājis, kāds vīns iznāk ne tikai no Latvijas klasikas, selekcionāra Paula Sukatnieka Dvietes zilās, bet arī no paša audzētām dižciltīgajām vīnogām. «Hercogs Jēkabs, man liekas, būtu darījis tāpat. Es paņēmu visvecākās Vācijas šķirnes Gewürztraminer, Riesling,» iesaucas Vāgners. Vīna dārzs Rendā esot tikai embrionālā stadijā, bet secinājums: tas ir iespējams! Vēl divus gadus strādāšot Kanādā, pēc tam vairāk laika pavadīšot šeit.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu