Bezpajumtnieki un kosmētika • IR.lv

Bezpajumtnieki un kosmētika

4
Rūta Vittakere

Ko nozīmē Rīgas domes lēmums aizliegt ubagošanu pilsētas centrā?

Esmu viena no komandas, kas katru sestdienu agri no rīta ceļas, lai ziedotu savu brīvo laiku, gatavojot ēdienu vairāk nekā simt Rīgas bezpajumtniekiem un dalītos ar laipnu vārdu, to pasniedzot. Ziedojumi no Latvijas un ārzemēm ir uzturējuši mūsu zupas virtuvi jau vairāk nekā 15 gadu. Saprotam, ka esam tikai maza laipnības sala cietsirdīgā pilsētā, bet esam gandarīti, ka mums ir iespēja palīdzēt.

Mūsu brīvprātīgo komandu vieno pozitīvas emocijas, bet kādas emocijas ir vadījušas Rīgas domes deputātus, pieņemot lēmumu, ar kuru turpmāk pilsētas centrā ir aizliegta ubagošana? Mans vērtējums par šo lēmumu ir pavisam vienkāršs – šķiet, ka cienījamie deputāti nav visu līdz galam apsvēruši.

Padomāsim, kāpēc cilvēki vispār nodarbojas ar ubagošanu? Pirms kāda laika Kanādas medicīnas žurnāla aptaujā tika noskaidrots, ka 70% no visiem ubagiem labprāt vēlētos darbu ar minimālu algu, lai varētu rēķināties ar regulāriem ienākumiem un atmestu savu bezpajumtnieka statusu. Tomēr daudziem bija sajūta, ka viņi nespēj iekļauties normālā darba tirgū tāpēc, ka viņiem trūkst prasmes, vai arī tas nav iespējams invaliditātes vai garīgas slimības dēļ.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu