Rāmais vilnis • IR.lv

Rāmais vilnis

5
Filips Birzulis

Vai vēlaties atpūsties pie jūras, bet jums nepatīk sauļošanās krēms, saldējuma tirgotāji un skaļa mūzika? Vidzemes jūrmala var sagādāt citas emocijas


Saulkrastu velosipēdu muzejs

Pēdējos gados krīzes skartie ir atklājuši, cik jauka gan makam, gan veselībai ir vizināšanās ar velosipēdu. Taču daudzus varbūt pārsteigs, ka latviešiem pedāļu mīšanas tradīcijas ir senas un dziļas. Jau kopš 1977.gada Seregina ģimene Latvijas šķūņos un bēniņos atrod interesantus divriteņus, ar mīlestību tos restaurē un papildina savu velosipēdu muzeju. Tajā var apskatīt aptuveni 60 ričuku, to skaitā pirmo Latvijā ražoto augstratu (bez bremzēm), Anglijā taisīto Coventry modeli ar pirmajām piepūšamajām riepām, VEF aviokonstruktora Kārļa Irbītes sameistaroto koka riteni, restaurētu pirmskara velosipēdu darbnīcu un vienu no Eiropas lielākajām riteņu emblēmu kolekcijām. Rīgas ielā 44a, Saulkrasti. Ieeja Ls 1 pieaugušajiem, Ls 0,50 bērniem. Darba laiks 10-18. Velomuseum.tk

Lauču akmens
Parasti uzskata, ka Vidzemes akmeņainā jūrmala sākas pie Tūjas. Tomēr arī tālāk uz dienvidiem var atrast skaistas vietas. Pludmale ap Lauču akmeni nav tā vieta, kur meklēt volejbola laukumus vai ūdensmočus. Šai vietā var klausīties kaiju koncertus, pastaigāties gar zvejnieku sētām, kur var redzēt malā izvilktās laiviņas un tīklus, baudīt jūru gan mierīgā noskaņojumā, gan ļaujoties muskuļainu viļņu masāžai, un lūkoties psihedēliskos saulrietos. Var arī stundām ilgi pētīt kā mazākus akmentiņus, tā arī Mazo un Lielo Lauču akmeni – iespaidīgas granīta bumbas, ko ledus izgrūda no jūras dzelmes krastā 1853.gada pavasarī. Pagrieziens uz Lauču akmeni ir norādīts ar brūnu ceļazīmi aptuveni 7 km uz ziemeļiem pēc pēdējā pagrieziena uz Saulkrastiem.

Pirtiņa un «lielais baseins»
Tomēr nav tā, ka šis skaistais krasts iztiek bez ērtībām. Divi jauki viesu nami – Vidlauči un Lauču akmens – piedāvā naktsmājas, sākot no telšu un treileru vietām līdz istabiņām ar apburošiem skatiem. Te jums zem klajām debesīm pašā jūras malā pasniegs uz vietas noķertas zivis un, protams, aukstu aliņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu