Kāpēc šūpo valdību? • IR.lv

Kāpēc šūpo valdību?

3
Foto — F64
Indra Sprance

Tieslietu ministra pēkšņā demisija ir lielākais satricinājums valdības astoņu mēnešu darbā

Pirms nedēļas, trešdien, Rīgas pilī notika tiesnešu zvērestu nodošanas svinīgā ceremonija, un tās laikā tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš tikās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Abu sarunā tika apspriesti Tieslietu ministrijā veicamie turpmākie darbi. Ministrs ne ar pušplēstu vārdu prezidentam nav pieminējis, ka grasās atkāpties no amata.

Tomēr tieši ar šādu pēkšņu ziņu nāca klajā pēc dažām stundām – 20.jūnija vakarpusē ar preses sekretāres starpniecību izplatot paziņojumu, ka produktīvs viņa darbs valdībā turpmāk nav iespējams premjerministra spiediena dēļ. Pats premjers Valdis Dombrovskis tobrīd atradās vizītē Vatikānā, un ministra demisija viņam nāca kā pārsteigums. Ministrs saka, un to apstiprina arī viņa partijas kolēģi, ka demisijas iespēja netika apspriesta arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK valdes un frakcijas kopējā sēdē, kas arī notika trešdien. «Tas bija mans vienpersonisks lēmums,» intervijā atkārto ministrs un paliek pie formālās versijas, ka iemesls esot premjera «spiediens» ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu risināšanā, ignorējot Nacionālās apvienības (NA) iebildumus.

Tomēr šis demisijas pieteikums krīt laukā no ierastās politiskās procedūras rāmjiem un rada jautājumus par patieso iemeslu, kurš izraisījis pieredzējušā politiķa pēkšņo soli, un par tālākajiem lēmumiem, kas ietekmēs valdības stabilitāti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu