Kļūstam precīzāki • IR.lv

Kļūstam precīzāki

7
Sigita Kravale un Kaspars Rācenājs

Aptuveni 60% uzņēmumu, kas pieteikti vērtēšanai, darbinieku intereses pārstāv arodbiedrības vai pilnvarotie, netrūkst uzņēmumu, kas saviem darbiniekiem apmaksā veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī piedāvā elastīgu darba laiku un veido dažādas lojalitātes programmas

Taču nav neviena uzņēmuma, kurš savu darbinieku atvasēm piedāvātu, piemēram, vietu bērnudārzā. Trūkst arī sistēmiskas un regulāras pieejas darba vides uzlabošanā. Tādi ir galvenie secinājumi, izvērtējot uzņēmumu sniegtās atbildes darba vides sadaļā. 

Uzskaitot būtiskākos plusus, jāatzīmē dažādās ilggadīgo darbinieku lojalitātes programmas. Vienkāršākās no tām paredz naudas pabalstus apaļās jubilejās, veselības apdrošināšanas polisi vai sporta nodarbību abonementu, bet izvērstākās piedāvā iespēju, uzkrājot algu, iegādāties uzņēmuma akcijas un saņemt papildu brīvdienas. Pozitīvi vērtējams arī daudzo uzņēmumu sniegtais atbalsts savu darbinieku ģimenēm – pabalsti bērna piedzimšanas gadījumā, bērnu veselības polises. 

Pie negatīvajām tendencēm jāizceļ summētais darba laiks, kur slīdošais grafiks visbiežāk veidots darba devēja, nevis ņēmēja interesēs, kā arī nelielā pašu darbinieku iesaistīšana lēmumu pieņemšanā. Piemēram, darba drošības jomā redzams, ka uzņēmumi izpilda visas likuma prasības un pieaicina ekspertus, taču ignorē strādājošo viedokli. Vēl novērots – ja arī izveidoti darba iekšējās kārtības noteikumi, darba devēji visai neveikli skaidro šo noteikumu izpausmi. Vislabāk to atspoguļo skopie skaidrojumi tādā aktuālā jautājumā kā komercnoslēpuma izpaušana. Zīmīgi, ka nereti Latvijas kapitāla uzņēmumi šādos noteikumos vienkārši pārrakstījuši likumu, bet uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu – pārtulkojuši māteskompānijas ētikas kodeksu, neadaptējot tos vietējiem apstākļiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu