Lasīt kurpi • IR.lv

Lasīt kurpi

1
Foto — Jānis Saliņš, F64
Anda Burve-Rozīte

Socioloģe un kultūrvēstures pētniece Elīna Kalniņa (38) izpētījusi kurpju modes saistību ar vēsturi. Meklēt aizraujošus un neparastus veidus, kā stāstīt par vēsturi, – tā  ir Latvijas muzeju nākotne, viņa uzskata 

No Rīgas uz Cēsīm Elīna Kalniņa pārcēlās pirms astoņiem gadiem. Uz mazpilsētu atvilināja iespēja strādāt vienā no senākajiem provinces muzejiem – Cēsu Vēstures un mākslas muzejā. Viņa vēlējās dzīvot mazpilsētā un iesaistīties mūsdienu cilvēkiem saistošāka muzeja tapšanā. Jaunā muzeju speciāliste nolēma sākt ar mazumiņu: stāstīt par vēsturi «caur kurpēm», lai ieinteresētu pēc iespējas plašāku cilvēku loku. Izpētīja, kā 20.gadsimta katrā desmitgadē kopā ar vēsturi mainījusies kurpju mode. 

Elīnu aicina lasīt lekcijas visā Latvijā, patlaban – Birojnīcā Rīgā, Berga bazārā. Jaunā muzeju speciāliste ir apņēmības pilna muzeju kultūrā iesaistīt aizvien vairāk jaunu cilvēku, ar aizraujošiem, mūsdienīgiem stāstiem ieintriģēt pētīt un izzināt pagātni. 

Vai jums nāk prātā kāds gadījums vēsturē, kad kurpju dēļ būtu izraisījies skandāls politikā, sabiedriskajā dzīvē?
Pirmais, kas ienāk prātā, ir kompartijas ģenerālsekretārs Ņikita Hruščovs, kurš 1960.gadā ANO sanāksmē sita ar kurpi pa galdu [aiz dusmām, ka Filipīnu pārstāvis PSRS pārmeta Austrumeiropas valstu sagrābšanu]. Viņš izmantoja kurpi kā ieroci. Fetiša līmenī sieviešu kurpe arī ir ierocis. 20.gadsimta 50.gadu beigās radās nagliņpapēžu kurpes. Līdz tam kurpju papēži bija no koka – pārāk trausli, lai tos stieptu garus. 50.gadu nogalē itālieši izgudroja dzelzs un alumīnija sakausējuma tapu, ko ievietoja kurpes papēdī, un tas pēkšņi «izstiepās» līdz pat piecpadsmit centimetriem. Pirmo reizi vēsturē tik augsts! Radās problēma: kā sievietei staigāt ar tik augstiem papēžiem, lai izskatītos eleganti, cēli un spētu nobalansēt? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu